Ελαιόλαδο για να …μην «το χάσουμε»

μνήμηΣύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology, τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα «καλά» λιπαρά που βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στο ελαιόλαδο, σχετίζονται με καλύτερη γνωσιακή λειτουργία και μνήμη, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στα ζωικά λίπη όπως π.χ. στο βούτυρο, συνδέονται με χειρότερη γνωσιακή λειτουργία και μνήμη.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Brigham and Women’s Hospital (BWH), παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Harvard, ανέλυσαν στοιχεία από μεγάλη γενική έρευνα για την υγεία των γυναικών, που έγινε σε 40.000 γυναίκες άνω των 45 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 6.000 γυναίκες άνω των 65 ετών, οι οποίες  συμμετείχαν σε τρία γνωσιακά τεστ με διαφορά τουλάχιστον δύο ετών. Επίσης, κατά την έναρξη της μελέτης συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές διατροφικό ερωτηματολόγιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν επηρεάζει τη γνωσιακή λειτουργία το συνολικό λίπος που κατανάλωναν οι γυναίκες, αλλά το είδος του λίπους. Οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών συγκριτικά με αυτές που κατανάλωναν λιγότερες είχαν χειρότερη γνωσιακή ικανότητα και μνήμη. Όσες αντίθετα κατανάλωναν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά είχαν πολύ καλύτερη γνωσιακή ικανότητα και μνήμη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πολύτιμα για την διατροφική αντιμετώπιση παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια στις γυναίκες.

Σχολιάστε το άρθρο