Μπορούν…

Του Παναγή Μεταξάτου Καθηγητή Μεθόδου Σίλβα

Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες. Για πολλούς είναι αβάσταχτες. Μερικοί ζουν σε εφιάλτη. Αυτοί που φωνάζουν δεν είναι πάντα αυτοί που υποφέρουν περισσότερο.

Υπάρχουν αξιοπρεπείς άνθρωποι που δεν εκφράζουν την απόγνωσή τους, επειδή σέβονται και σκέπτονται τον άλλον και δεν θέλουν να βαρύνουν κι άλλο το φορτίο του.

Θέλω να μιλήσω σ’ αυτούς που δεν μου δίνουν το δικαίωμα να μοιραστώ τα συναισθήματά τους από περηφάνια. Να τους πω ότι δεν είναι μόνοι. Αλλά πιο πολύ θέλω να τους πω ότι η νοητική τους στάση μπορεί να είναι διαφορετική από την πραγματικότητα που βιώνουν. Θέλω να τους πω ότι μπορούν να απολαμβάνουν την επαφή με την οικογένειά τους και ας μην καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους.

looking-upΜπορούν να κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο κόσμο έστω και αν δεν βλέπουν τη βελτίωση του.

Μπορούν να νοιώσουν τη χαρά της φύσης κάνοντας έναν περίπατο, κάτι που δεν χρειάζεται να το «αγοράσουν» με χρήματα.

Μπορούν να γράψουν ένα ποίημα ή να ζωγραφίσουν έναν πίνακα ή να περιποιηθούν ένα δέντρο ή έναν λαχανόκηπο ή έστω τα λουλούδια τους.

Μπορούν ν’ ασχοληθούν με τις επισκευές του σπιτιού και τη μετατροπή παλιών επίπλων ή αντικειμένων σε χρήσιμα.

Μπορούν να βάλουν σε τάξη το αρχείο τους, τις φωτογραφίες ή τα video της οικογένειας.

Μπορούν οι παλιότεροι να μάθουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή να ασχοληθούν με κάποιο μουσικό όργανο.

Μπορούν ακόμη σε συνεργασία με τους/ τις συντρόφους τους, ν’ αποφασίσουν να φτιάξουν ωραίες μαρμελάδες, ελιές, τουρσί, μακαρόνια, τυρί και ό,τι άλλο θα τους άρεσε.

Μπορούν να επισκεφθούν ασθενείς σ’ ένα νοσοκομείο, που δεν γνωρίζουν και να τους κάνουν λίγη παρέα «ακούγοντας» τον πόνο τους. Ίσως τότε καταλάβουν καλύτερα, ότι υπάρχουν και χειρότερα. «Στενοχωριόμουν που δεν είχα παπούτσια, μέχρι που είδα κάποιον που δεν είχε πόδια».

Μπορούν να μοιράσουν χαμόγελα που είναι ΔΩΡΕΑΝ, στους ίδιους αλλά πολύτιμα στους αποδέκτες.

Μπορούν να δώσουν αγάπη, πολύ αγάπη, γιατί όση περισσότερη δίνουν, τόση περισσότερη δέχονται. Είναι νόμος της φύσης. Ό,τι δίνεις παίρνεις.

Μπορούν να συγχωρήσουν όποιον τους πλήγωσε. Η συγχώρεση είναι πράξη αγάπης προς τον εαυτό τους. Όταν συγχωρήσετε κάποιον που σας έχει πληγώσει, απελευθερώνετε τον εαυτό σας από τα αρνητικά συναισθήματα που κάνατε πριν για αυτό το άτομο. Δεν έχει να κάνει μ’ αυτό αλλά μ’ εσάς.

Σε εσάς λοιπόν φίλοι μου που έχουν κατακλύσει το μυαλό σας αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα θέλω να σας πω: αλλάξτε στάση νοητική. Σε κάθε κακό υπάρχει πάντα ένα δευτερεύον καλό. Το καλό μπορεί να είναι τα προηγούμενα «Μπορούν»… ή άλλα που θα σκεφθείτε εσείς.

Ένας κανόνας στάθηκε πολύτιμος στη ζωή μου, ίσως βοηθήσει και εσάς: ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ, ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΕΓΩ.

Σχολιάστε το άρθρο