Οι ωραίες της Νορβηγίας στη λίμνη Κερκίνη

69 νανόχηνες από τη Νορβηγία θα ξεχειμωνιάσουν φέτος στη λίμνη Κερκίνη, αριθμός που εξέπληξε ευχάριστα τους επιστήμονες που παρακολουθούν τη μετανάστευση των πουλιών μέσω του προγράμματος LIFE, αφού ο αριθμός των πτηνών που ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας είναι συνήθως 30 με 40. Το πενταετές πρόγραμμα LIFE έχει ως σκοπό την προστασία του πληθυσμού της νανόχηνας με τελικό στόχο να σταματήσει τη δραματική μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού της, επικεντρώνοντας τις δράσεις του τόσο στις περιοχές διαχείμασης, όσο και κατά μήκος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής του διαδρομής. Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους οκτώ φορείς εκπροσωπώντας τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Φινλανδία) που σε συνεργασία με φορείς από τη Νορβηγία παρακολουθούν τις νανόχηνες και θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για την προστασία τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, οι νανόχηνες κάλυψαν μια τεράστια απόσταση από τη Νορβηγία έως τις Σέρρες και πέρασαν από τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, όπου και έκαναν τη μεγαλύτερη στάση τους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα φαίνεται πως το ταξίδι ξεκίνησαν 75 άτομα, αλλά κάποια από αυτά δεν άντεξαν και είτε παρέμειναν σε κάποια άλλη χώρα, είτε υπέκυψαν εξουθενωμένα. Στη συνέχεια οι νανόχηνες θα πετάξουν προς το δέλτα του Έβρου, όπου θα περάσουν τον υπόλοιπο χειμώνα μέχρι το Μάρτιο.

«Η τελευταία νανόχηνα»

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρείας, η νανόχηνα ως τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν ένα από τα πιο πολυπληθή αναπαραγόμενα είδη στις αρκτικές και υποαρκτικές περιοχές της Παλαιαρκτικής, από την Σκανδιναβία έως την Ανατολική Σιβηρία. Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός της έχει μειωθεί στα 28.000 – 33.000 άτομα.

Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της νανόχηνας έχει περιοριστεί σε μόλις 20- 30 ζευγάρια που φωλιάζουν στις βόρειες περιοχές της σκανδιναβικής χερσονήσου, όταν στις αρχές του 20ού αιώνα ξεπερνούσε τα 10.000 άτομα. Τα τελευταία 60 χρόνια υπέστη μείωση σχεδόν 98%, με κυριότερη αιτία τη λαθροθηρία. Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή για τις νανόχηνες, καθώς από μετρήσεις και παρατηρήσεις «δακτυλιωμένων ατόμων» εδώ έρχεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού και παραμένει για τέσσερις περίπου μήνες, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια οι μέγιστες μετρήσεις κυμαίνονται μεταξύ 40 έως 50 και ο αριθμός των 69 ατόμων είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα.

Σχολιάστε το άρθρο