Νέα μελέτη συνδέει τη βιταμίνη D με την καταπολέμηση καρκινικών όγκων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D –η λεγόμενη και βιταμίνη του ήλιου- επιβραδύνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που οδηγεί σε κυτταρική διαίρεση και είναι δραστική σε προχωρημένα στάδια σε περισσότερο από το μισό όλων των καρκινικών όγκων.

βιταμίνη D καρκινοςΗ δραστική μορφή της βιταμίνης D λειτουργεί με διάφορους μηχανισμούς για την αναστολή τόσο της παραγωγής όσο και της λειτουργίας της πρωτεΐνης cMYC, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Ο John White, καθηγητής στο τμήμα φυσιολογίας του Πανεπιστήμιου McGill και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι πέρασε πολλά χρόνια στο εργαστήριό του μελετώντας τους μοριακούς μηχανισμούς της βιταμίνης D στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα και ιδιαίτερα το ρόλο της στον πολλαπλασιασμό τους, μέχρι να ανακαλύψει με την ομάδα του ότι η εν λόγω βιταμίνη ελέγχει τόσο το ρυθμό παραγωγής όσο και την αναστολή της λειτουργίας της cMYC.  Η βιταμίνη D διεγείρει έντονα την παραγωγή του φυσικού ανταγωνιστή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, του MXD1.

Επιπλέον, η ομάδα εφάρμοσε βιταμίνη D στο δέρμα ποντικιών και παρατήρησε επίσης μια πτώση και αναστολή της λειτουργίας του επιπέδου των cMYC πρωτεϊνών.

Ο συνδυασμός της κακής διατροφής και της μειωμένης έκθεσης στον ήλιο έχει δημιουργήσει ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μεγάλα μέρη του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί από διάφορες τροφές, αλλά δεν ενεργοποιείται αν δεν εκτεθεί το δέρμα στον ήλιο. Οι ειδικοί έχουν ορίσει ότι μια έκθεση στον ήλιο διάρκειας 10 έως 15 λεπτών τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Σχολιάστε το άρθρο