«Όχι» στον πόνο με έναν πρωινό καφέ

Άλλο ένα ευχάριστο νέο για τους καφεϊνο-μανείς αυτού του κόσμου. Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι ο καφές δεν είναι ιδανική επιλογή για την υγεία, μια θεωρία που μάλλον έχει ανατραπεί και που ανατρέπεται συνεχώς, αφού κατά τα πρόσφατα συμπεράσματα της επιστήμης σε σχέση με την επίδραση του καφέ στην υγεία μας είναι τουλάχιστον θετικά. Κατά του καρκίνου του δέρματος, κατά του εγκεφαλικού στις γυναίκες, συμβάλλει στη μακροζωία και τώρα μειώνει τους μυοσκελετικούς πόνους στον αυχένα και τους ώμους σε όσους εργάζονται μπροστά σε υπολογιστές.

πρωινό καφέΟι ερευνητές του Νοσοκομείου Αποκατάστασης «Sunnaas» στη Νορβηγία, κατέληξαν στο παράδοξο συμπέρασμα ότι μια κούπα καφέ πριν την έναρξη της δουλειάς μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για τουλάχιστον 90 λεπτά, μειώνει κατά πολύ τους πόνους στον αυχένα και τους ώμους σε σχέση με αυτούς δεν πίνουν καφέ.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων εργαζόμενοι σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές εμφανίζουν ενοχλήσεις ή και παθήσεις της περιοχής του αυχένα και των ώμων. Όμως, η έρευνα αρχικά δεν είχε σκοπό να μελετήσει τις επιπτώσεις της καφεΐνης, αλλά το πώς εκδηλώνεται ο πόνος κατά τη διάρκεια εργασίας γραφείου, οπότε το εύρημα ήταν μάλλον τυχαίο. Οι επιστήμονες μελέτησαν 48 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 22 με χρόνιο πόνο στον αυχένα ή τους ώμους και 26 υγιή. Τα άτομα αυτά έπρεπε να παρουσιάζονται στο εργαστήριο το πρωί αμέσως μόλις ξυπνήσουν και εκεί μπορούσαν να πιουν τσάι και καφέ. Το 19% των συμμετεχόντων έπινε είτε τσάι είτε καφέ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που έπιναν καφέ (είτε είχαν ιστορικό πόνου ή όχι) εκδήλωναν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν -είτε τα άτομα είχαν ιστορικό χρόνιου πόνου είτε όχι- ότι όσοι πίνουν καφέ πριν πιάσουν δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τουλάχιστον 90 λεπτά, αναφέρουν λιγότερο πόνο στον αυχένα και τους ώμους συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν καφέ!

Οι ερευνητές δεν έχουν εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η σχέση, η οποία ενδεχομένως σχετίζεται και με κοινά χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής μεταξύ των ατόμων που έπιναν καφέ.

Σχολιάστε το άρθρο