Ορίζει η διατροφή τη συμπεριφορά μας;

Η κατάθλιψη είναι η ασθένεια -μάστιγα της εποχής μας. Μπορεί να προσβάλει ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Οι θεωρίες που συνδέουν την κατάθλιψη -καθώς και πολλές διαταραχές της συμπεριφοράς όπως άγχος, κρίσεις πανικού, τάσεις αυτοκτονίας, ακόμα και εγκληματική συμπεριφορά- με χρόνιες φλεγμονές του εγκεφάλου πληθαίνουν. Αρκετοί επιστήμονες τάσσονται υπέρ της άποψης ότι οι φλεγμονές βρίσκονται πίσω από ψυχικές και πνευματικές παθήσεις. Και τι βρίσκεται πίσω από τις φλεγμονές;  Η σύγχρονη διατροφή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφορνία από το Τμήμα Κοινωνιολογίας και Εγκληματολογίας έδειξαν ότι η παροχή πολυβιταμινών σε φυλακισμένους μείωσε την επιθετικότητα, την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη γενική αναστάτωση μέσα στη φυλακή κατά 50%. Άλλες έρευνες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα σε μαθητές.

Το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση για την παραβατική συμπεριφορά ή την κατάθλιψη είναι το να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ψωμί από βιολογικά δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας με φειδώ, αποφυγή ζάχαρης, ελαιόλαδο κτλ., λένε οι ειδικοί. Η Μεσογειακή Διατροφή, μάλιστα, ήδη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει ένα άτομο κατάθλιψη κατά 30%. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα πυροδοτούν την εμφάνισή της.

Σχολιάστε το άρθρο