Διαφορετικοί λαοί και προσωπικότητες σε ξεχωριστούς τόπους και χρονικές περιόδους, παρατήρησαν το ίδιο γεγονός. Παρατήρησαν τη θετική ή θεραπευτική δράση που προκλήθηκε έπειτα από τον ερεθισμό του έξω ωτός. Στα Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (500 π.Χ.) αναφέρεται ότι και οι 6 Γιάνγκ μεσημβρινοί (διανέμονται σε όλο το σώμα) διέρχονται το έξω ους. Σε άλλο τμήμα του ίδιου βιβλίου καταγράφεται ότι η φύση και η εντόπιση πολλών ασθενειών μπορεί να εκτιμηθεί με την παρατήρηση του σχήματος, του χρώματος και των επιφανειακών τριχοειδών αγγείων του έξω ωτός. Στη δυναστεία των Τζίνγκ η μάλαξη του αυτιού διαδόθηκε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ στη δυναστεία των Τάνγκ αναφέρεται για πρώτη φορά η χρήση βελονισμού και μόξας στην περιοχή του αυτιού.
Στη Ρώμη το 100 μ.Χ. είχε καταγραφεί η θετική επίδραση που είχε, σε σεξουαλικά προβλήματα και σε προβλήματα της εμμήνου ρήσεως. Το 200 μ.Χ. βρέθηκαν στην Περσία αρχαία ιατρικά έγγραφα που περιέγραφαν τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας με καυτηριασμό το έξω ωτός. Το 1957, ο Γάλλος ιατρός Νογκιέρ πληροφορήθηκε από τους ασθενείς του, ότι ο καυτηριασμός σε σημεία του αυτιού από «πρακτικούς», τους είχε ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Προοδευτικά ο Γάλλος Νογκιέρ ανέπτυξε ένα χάρτη σημείων του έξω ωτός, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Η έρευνα το 1958 συνεχίστηκε στην Κίνα από Κινέζους ιατρούς. Το 1980, μια διπλή τυφλή έρευνα στο τμήμα αναισθησιολογίας του UCLA (University of California at Los Angeles) στο κέντρο διαχείρισης πόνου, επαλήθευσε την ακρίβεια της διάγνωσης που επιτυγχάνονταν μέσω μηχανισμών σχετικών με το έξω ους.
Η έρευνα συνεχίστηκε στην Αμερική αξιοποιώντας τα Κινέζικα και τα Γαλλικά αντανακλαστικά σημεία του αυτιού για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και την αποτοξίνωση από ναρκωτικά, αλκοόλ και την νικοτίνη. Το 1982 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από τον Κινέζικο Σύλλογο Βελονισμού και Μοξοθεραπείας, να φτιάξουν τον διεθνή κοινώς αποδεκτό χάρτη με τα αντανακλαστικά σημεία του αυτιού. Το 1990 ο γενικός σύμβουλος του ΠΟΥ δήλωσε σε μια διεθνή συνάντηση ότι «Ο Ωτοβελονισμός πιθανώς είναι το πιο ανεπτυγμένο και καλύτερα επιστημονικά καταγεγραμμένο από όλα τα μικροσυστήματα του βελονισμού, ενώ είναι ο πρακτικότερος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά».
Στον φλοιό του εγκεφάλου η κεφαλή και το χέρι αντιπροσωπεύονται σε αναλογικά μεγαλύτερο μέρος από τα άλλα μέρη του σώματος. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει διότι συγκριτικά με άλλα μέρη του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου και οι λεπτές κινήσεις των χεριών είναι ισχυρότερες και πιο σημαντικές. Ερεθισμός σημείων στις περιοχές αυτές προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση από άλλα σωματικά τμήματα. Αυτός είναι ο λόγος που τα μικροσυστήματα στην κεφαλή και στα χέρια είναι αποτελεσματικά.
Ο ωτοβελονισμός εφαρμόζεται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με βελόνες που μπορεί να προκαλέσουν τοπική μόλυνση με την πολυήμερη παραμονή τους. Ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι η επικόλληση ειδικών σπόρων που προκαλούν τον απαραίτητο ερεθισμό. Άλλοι τρόποι είναι με απλή μάλαξη, με μηχανισμούς laser, υπερήχων και μηχανισμούς ηλεκτροδιέγερσης. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος που φοβάται τις βελόνες μπορεί να βοηθηθεί αποτελεσματικά τις περισσότερες φορές.
Ο ωτοβελονισμός είναι μια συμπωματική θεραπεία που επηρεάζει θετικά τον οργανισμό. Μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως άγχος, αρθρίτιδα, ισχιαλγία, κατάθλιψη, παχυσαρκία, ημικρανίες πονοκεφάλους κ.α. Επίσης έχει θετική επίδραση στην προσπάθεια απεξάρτησης από ουσίες.
Είναι σημαντικό, παράλληλα με την θεραπευτική αγωγή να γίνουν κάποιες θετικές αλλαγές σχετικές με την διατροφή και την άσκηση, για πιο καλά αποτελέσματα. Επίσης, ο ωτοβελονισμός μπορεί άριστα να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες όπως ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία ή μια κλασσική ιατρική αγωγή, χωρίς να αλλοιώνει ή να παρεμποδίζει το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Σε πολλές κλινικές τις Κίνας ο συνδυασμός ωτοβελονισμού και βελονισμού είναι ρουτίνα.
Ο ωτοβελονισμός είναι μία ακόμα θεραπευτική μέθοδος που συμπληρωματικά ή όχι, έχει πολλά να προσφέρει στη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής.
-Δημητρίου Γιάννης, Φυσιοθεραπευτής, Μεταπτυχιακές σπουδές Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, Φοιτητής Ιατρικής Αθηνών
Σχολιάστε το άρθρο