Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Οι αρχαίοι Έλληνες με το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» ήθελαν να καταδείξουν ότι πάντα υπάρχει μια συμπληρωματική πραγματικότητα που όταν την αναζητήσουμε δίνουμε μια ξεχωριστή διάσταση στα πράγματα.

Το θέμα των καιρών μας είναι η οικονομική κρίση και οι «περιορισμοί», που μας επιβάλλει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Λιγότερα χρήματα, λιγότερα αγαθά, λιγότερες υπηρεσίες, λιγότερες ανέσεις. Περισσότερη γκρίνια, περισσότερη ανησυχία, περισσότερη μιζέρια, περισσότερο στρες και προβλήματα. Θα μπορούσε να δει κανείς κάτι θετικό σ’ όλο αυτό;

Για να δούμε κάτι θετικό χρειάζεται να κοιτάξουμε έξω από το πρόβλημα για να ανακαλύψουμε λύσεις. Όσο είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ αυτό, παθαίνουμε ότι και ο ποδηλάτης που βλέπει μπροστά του μια λακκούβα. Όσο εστιάζει σ’ αυτήν, τόσο οδηγεί το ποδήλατο του μέσα της. Για να την αποφύγει είναι αναγκαίο να κοιτάξει έξω απ’ αυτή.

Ας δούμε λοιπόν πιο δημιουργικά το ζήτημα. Δηλαδή να βάλουμε την φαντασία μας να μας δώσει τρόπους να κάνουμε τα πράγματα με λιγότερα χρήματα, αφού αυτό είναι το πρόβλημα.

Όταν μιλάμε για χρήματα, καλό είναι να σκεπτόμαστε πρώτα τους ειδικούς. Και αυτοί είναι οι τραπεζίτες. Πήγαινε λοιπόν σε μια τράπεζα που διαφημίζει όλες τις κάρτες σε μία και διαπραγματεύσου τη μηνιαία δόση, αν συγκεντρώσεις όλες σου τις κάρτες σ’ αυτήν και όλες τις τραπεζικές σου δραστηριότητες. Αν είσαι συνεπής, θα διαπιστώσεις ότι και αυτοί θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου. Υπάρχουν προγράμματα που πιθανόν να είναι πιο ευνοϊκά από αυτά που χρησιμοποιείς τώρα. Ενημερώσου.

Οικονομία βεβαίως μπορείς να κάνεις με πολλούς τρόπους γι’ αυτό ξεκινάς από τα βασικά: Αν μένεις στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα  Θεσσαλονίκη, μπορείς να καθιερώσεις μια επίσκεψη στις κεντρικές αγορές για τα ψώνια της εβδομάδας. Υπάρχουν όντως αρκετά χαμηλές τιμές ιδίως στην ψαραγορά το μεσημέρι. Μπορείς να συνεργαστείς μ’ ένα γείτονα ή φίλο ή συνάδελφο στο γραφείο και να ψωνίζεται εκ περιτροπής.

Ας αρχίσουμε από τις ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟ, Κοινόχρηστα. Είναι σίγουρο ότι μεγάλη σπατάλη κάνουμε, όταν αφήνουμε τις συσκευές σ’ αναμονή, όταν έχουμε φώτα αναμμένα άσκοπα ή δεν χρησιμοποιούμε οικολογικούς λαμπτήρες. Η βρύση μας σίγουρα «τρέχει» περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται, ενώ χρησιμοποιούμε για πλάκα τα ποτήρια και τα πιάτα με το παραμικρό. Το καζανάκι μας θα έκανε αρκετή οικονομία αν είχε δύο σκάλες και το μπάνιο μας πολλές φορές μπορεί να αντικατασταθεί μ’ ένα δροσιστικό ντους, που θα μας δώσει ευεξία και λιγότερη σπατάλη σε νερό και ρεύμα. Η τηλεόραση δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτή όταν δεν την παρακολουθεί κανείς.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η επικοινωνία μας μέσω τηλεφώνου. Τα κινητά μας επέτρεψαν να μιλάμε ότι ώρα θέλουμε, με όποιον θέλουμε, για ό,τι θέλουμε. Οι περισσότεροι το παρακάνουμε γιατί είναι εύκολο στη χρήση, γιατί θυμηθήκαμε κάτι να πούμε, γιατί νοιώθουμε μόνοι, γιατί πάντα κάποιος μπορεί να ακούσει τον «πόνο» μας, γιατί είναι μόδα, γιατί έτσι κάνουν όλοι. Και όμως δεν ήταν τόσο χάλια η ζωή μας όταν δεν τα είχαμε. Λιγότερη χρήση, πιο σύντομη και ουσιαστική επικοινωνία, θα έδειχνε σεβασμό στο πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σ’ αυτή τη ζωή όλοι μας, τον χρόνο.

Μια και ανέφερα το χρόνο και πολλοί όπως φαίνεται θέλουν δεν θέλουν θα έχουν περισσότερο στη διάθεση τους, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτόν.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ημέρας και δείτε πως μπορεί να τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα προσθέτοντας δύο ώρες που θα τις ονομάσετε «Οι καλύτερες στιγμές μου». Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι δύο ώρες συνεχόμενες, αν όμως θα μπορούσε να γίνει θα ήταν καλύτερο. Ας δούμε τώρα τι θα σου άρεσε να κάνεις και πώς μπορείς να το βάλεις στο δίωρο. Μερικές ιδέες είναι:

  1. Μια 20λεπτη άσκηση χαλάρωσης και διαλογισμού.
  2. Ένα 20λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής οργανωμένο (όργανα,  βάρη, συγκεκριμένες ασκήσεις, αερόμπικ, τάι τσι, γιόγκα)
  3. Ένα 20λεπτο διάβασμα βιβλίων που θα μπορούσαν να σε κάνουν καλύτερο σ’ οτιδήποτε σ’ αρέσει.
  4. Ένα 20λεπτο ν’ ασχοληθείς με ένα χόμπι σου όπως να θέλεις να γράψεις κάτι, να θέλεις να φτιάξεις κάτι, να θέλεις να ζωγραφίσεις κάτι.
  5. Ένα 20λέπτο να σκεφτείς ποια περιοριστικά πιστεύω σε εμποδίζουν να έχεις περισσότερη αφθονία, χαρά, δημιουργικότητα, ευτυχία, υγεία, κ.α. στην ζωή σου. Να ξέρεις ότι σ’ όποιον τομέα τα καταφέρνεις λιγότερο, δεν σου λείπει η ικανότητα, αλλά η πίστη γι’ αυτήν. Να ξέρεις ακόμα ότι οι ατυχίες, δηλαδή τα γεγονότα με αρνητική ή περιορισμένη εξέλιξη που συμβαίνουν στη ζωή μας ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνονται με κάποιο τρόπο δεν είναι τυχαία. Μάλλον για να μην πω σχεδόν σίγουρα, τα προκαλούμε.
  6. Σκέψου για άλλα 20 λεπτά. Τι είναι σημαντικό για σένα, την οικογένεια σου και τους άλλους. Δες πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις να γίνει η ζωή τους καλύτερη. Τι θα μπορούσες να κάνεις για να γίνει η ζωή τους καλύτερη. Δεν μπορείς ν’ επιβάλλεις στους άλλους κάτι που δεν το χρειάζονται. Αν τους είσαι χρήσιμος μ’ οποιονδήποτε τρόπο, θα σε αναζητήσουν εκείνοι.

Τα έξι 20λεπτα που εγώ προτείνω είναι ενδεικτικά, θα μπορούσες να τα σχεδιάσεις και διαφορετικά. Για παράδειγμα θα μπορούσε το 5 και το 6 να συγχωνευτούν και να προσθέσεις την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή να αυξήσεις τον χρόνο για σπορ.

ΔΡΑΣΗ λοιπόν, αυτή είναι η επόμενη κίνηση. Αλλά μη βιαστείς. Απόλαυσέ το 2ώρο σου για λίγο καιρό. ΔΕΙΞΕ στο μυαλό σου ότι εσύ είσαι το αφεντικό και πειθάρχησε να πραγματοποιήσεις τα παραπάνω.

Οι συνήθειές σου είναι ισχυρά νοητικά προγράμματα και θα σε δυσκολέψουν να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις. Οι περισσότεροι ξεκινούν με ενθουσιασμό στην αρχή, αλλά επειδή δεν έχουν πρόγραμμα ο εαυτός τους ξαναγυρνά στις παλιές συνήθειες.

Θεωρώ μεγάλη τύχη στη ζωή μου και ευγνωμονώ συνέχεια το φίλο μου τον Παντελίδη Βησσαρίωνα που μου σύστησε να παρακολουθήσω πριν τριάντα χρόνια το σεμινάριο της Μεθόδου Silva. Τη μέθοδο αυτοδιαχείρισης του νου, που από το 1966 διδάσκεται σε 131 χώρες σε 60 πανεπιστήμια σε 40 διαφορετικές γλώσσες και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο μέρος από τις ικανότητες του νου και του εγκεφάλου τους σ’ ότι έχουν ανάγκη.

Χρειάζεται εκπαίδευση, λοιπόν, για να πειθαρχήσει το μυαλό σου στις αποφάσεις σου. Αυτό με διαφορετικό τρόπο θα το έλεγα «τρόχισε το τσεκούρι σου» πριν πας στο δάσος να κόψεις ξύλα.

Απίθανοι τρόποι, εκπληκτικές ιδέες, φανταστικές λύσεις, καινοτόμες προτάσεις θα γεννηθούν ξαφνικά στο νου σου και δεν θα ξέρεις πως ξεκίνησαν όλα αυτά. Θα είναι σαν να έχεις συνδεθεί μ’ ένα είδος νοητικού internet και ό,τι χρειάζεσαι μπορείς να το αναζητήσεις και να τ’ έχεις. Ο εγκέφαλός σου δέχεται 400 δισεκατομμύρια bytes (ερεθίσματα) το δευτερόλεπτο από έρευνα του πανεπιστήμιου Harvard). Αυτή είναι η πραγματικότητά σου. Δυστυχώς από αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που οι επιστήμονες ορίζουν σαν το πεδίο των απεριόριστων δυνατοτήτων σου εσύ αντιλαμβάνεσαι συνειδητά ΜΟΝΟ 2000 από τα 400 δισεκατομμύρια.

Υπάρχουν ακόμη δυο πράγματα που είναι βασικό να τα ξέρεις και να τα «δουλέψεις» με τον εαυτό σου. Το ένα είναι να μάθεις να χαλαρώνεις τον εγκέφαλό και το νου σου για να έχεις πρόσβαση σ’ όλες αυτές τις σπουδαίες πληροφορίες και αυτό γίνεται μ’ εξάσκηση νοητική (Στη Μέθοδο Silva το μαθαίνεις σε λίγες ώρες).

Το δεύτερο σημαντικό είναι ν’ αποκτήσεις τη συνήθεια να σκέπτεσαι ΜΟΝΟ θετικά, που σημαίνει ότι συνειδητά θα αποβάλλεις κάθε αρνητική σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου από οποιαδήποτε πηγή εσωτερική ή εξωτερική.

Πρόσφατα στο Harvard βρήκαν ότι το μυαλό σου διαχειρίζεται την πραγματικότητα που ο νους σου μέσω των σκέψεων (προγραμμάτων) κάνει. Δεν υπάρχει αντικειμενική αντίληψη, υπάρχει υποκειμενική αντίληψη. Αντιδράς σ’ αυτό που νομίζεις ότι συμβαίνει ανεξάρτητα αν συμβαίνει ή όχι.

Σου θυμίζω. Έχεις ανησυχήσει επειδή κάποιος δικός σου άνθρωπος καθυστέρησε να έρθει σπίτι χωρίς να ειδοποιήσει; Έβαλες ιδέες άσχημες στο νου σου για το τι θα μπορούσε να του συμβαίνει, ενώ τελικά τίποτε απ’ αυτά που φοβόσουν δεν ήταν αλήθεια; Καλομελέτα κι έρχεται λοιπόν γιατί υπάρχει και το Κακομελέτα και έρχεται.

Χρειάζεται να μάθεις ν’ ακυρώνεις αμέσως μια αρνητική, ανεπιθύμητη σκέψη πριν προλάβει να οργανωθεί μ’ άλλες παρόμοιες και αρχίσουν να προσελκύουν μια πραγματικότητα που δεν θα ήθελες με τίποτα να συμβεί αντικειμενικά.

Και τώρα, αφού μάθεις να χαλαρώνεις, να σκέπτεσαι μόνο θετικά και ν’ αλλάζεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις, ετοιμάσου να βάλεις και δημιουργικότητα στην ζωή σου σ’ όλα όσα κάνεις. Εγώ θα σου πω μερικές ιδέες, ξέρω όμως ότι εσύ θα τις επεκτείνεις, διαφοροποιήσεις, συντονίσεις, προσθέσεις, αλλάξεις, συνθέσεις, τροποποιήσεις, συγχρονίσεις και στο τέλος θα παράγεις τις δικές σου, που θα είναι πιο κοντά στη δική σου μοναδικότητα και προσωπικότητα.

Μερικές προτάσεις λοιπόν θα μπορούσαν να είναι κίνητρο και σπίθα για να ανάψει η δική σου φλόγα και να ξεκινήσει η αστείρευτη πηγή σου.

  1. Φύτεψε σε γλάστρες αρωματικά φυτά που χρειάζεσαι, όπως ρίγανη, φασκόμηλο, μαϊντανό, σέλινο, δυόσμο, μάραθο, άνηθο, κόλλιαντρο, ρόκα κ.α. Η περιποίησή τους θα σου δώσει εκτός από χαρά και αρκετά ευρώ στην τσέπη σου. Αν οι συνθήκες σου το επιτρέπουν, π.χ. έχεις μεγάλη βεράντα ή κήπο μπορείς να διαπιστώσεις ότι εύκολα οι επισκέψεις σου στο μανάβικο θα μειωθούν.
  2. Μπορείς ν’ απολαύσεις ένα καταπληκτικό πεντανόστιμο γεύμα με τους φίλους σου με πολύ λίγα ευρώ, χρησιμοποιώντας πολύ απλά και φθηνά υλικά όπως:1 κιλόπατάτες που μπορεί να ψηθούν στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο και να βάλεις μετά ελαιόλαδο, ρίγανη και λεμόνι. Μια πολύχρωμη σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, ρόκα κ.λ.π. (πάντα εποχής) με μπαλσάμικο και λάδι ελιάς. Ψητές μελιτζάνες ολόκληρες και καθώς τις βγάζεις από το φούρνο άνοιξέ τις και πρρόσθεσε τρίματα φέτας και μαϊντανό πάνω στην καυτή επιφάνεια. Μια ωραία σάλτσα με ντομάτα και ψιλοκομμένα λαχανικά που μπορεί να συνοδέψει ρύζι ή μακαρόνια βραστά. Λίγο ούζο ή κρασί ακόμη και σε  συσκευασία οικονομική είναι προτιμότερο από μπύρες, ουίσκι ή οτιδήποτε άλλο που είναι έξω και από την κουλτούρα μας. Δεν υπάρχει λόγος να ξενυχτήσετε για να διασκεδάσετε και να δώσετε και τόσα λεφτά που θα τα κλαίτε μετά. Οργανωθείτε με λίγους καλούς φίλους και αρχίστε τα πάρτι, εκείνα τα παλιά του ρεφενέ και της πραγματικής παρέας που τόσο πολύ μας άρεσαν και τα απολαμβάναμε.
  3. Σκεφθείτε ξανά το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σας δίνουν και χρόνο να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ν’ ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.
  4. Πριν πετάξετε ένα ρούχο ή ένα έπιπλο σκεφθείτε σε τι θα μπορούσε να μετατραπεί ή ποιος μπορεί να το χρειάζεται. Μερικές απλές επισκευές θα ήταν εύκολο και ευχάριστο να τις κάναμε μόνοι μας, ακόμη και σαν ομαδική άσκηση επικοινωνίας με την οικογένεια ή τους φίλους μας (βάψιμο ή διακόσμηση σπιτιού).

Ανταλλάξτε βιβλία που έχεις διαβάσει με φίλους σου. Σε μια επίσκεψη σ’ ένα φίλο πάρε μαζί σου και 3-4 βιβλία από τη βιβλιοθήκη σου. Σίγουρα θα βρεις και εσύ 2-3 στη δική του που θα σ’ ενδιαφέρουν. Το ίδιο μπορεί να γίνει με cd ή dvd.

Σήμερα με το facebook και το Τweeter οι άνθρωποι επικοινωνούν μαζικά και άμεσα. Πάρα πολλοί επωφελούνται από αυτά τα μέσα για να πουλήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Μπορείς να το κάνεις και εσύ. Μπορείς ακόμα να προσφέρεις ένα έπιπλο που δεν σου χρειάζεται ή να ζητήσεις αυτό που θέλεις. Μην πετάς τίποτε πριν δώσεις την ευκαιρία να το αξιοποιήσει κάποιος που το έχει ανάγκη. Ανακοίνωσέ το. Οι άνθρωποι χαίρονται όταν μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιον.

Μπορείς ακόμη να μπεις στις ομάδες «προσφοράς χρόνου» (υπάρχουν τέτοιες, ζήτησε να μάθεις περισσότερα ). Σ’ αυτές τις ομάδες δηλώνεις τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις και για πόση ώρα. Για παράδειγμα θα μπορούσες ένα απόγευμα ή 2-3 ώρες να βάψεις κάτι ή να βοηθήσεις σε μια μετακόμιση ή να διδάξεις κάτι αν γνωρίζεις καλά όπως μια γλώσσα ή computer ή ζωγραφική ή να κάνεις baby sitting ή να μαγειρέψεις για ένα πάρτυ ή ό,τι άλλο.

καλο κακοΔοκίμασε τη μαγεία της πώλησης. Πού ξέρεις μπορεί να τα καταφέρεις καλά. Όλοι μπορούν να πωλούν κάτι, αρκεί να το αγαπούν και να θέλουν να εξυπηρετήσουν αυτόν που το χρειάζεται.

Θα κάνεις πολλούς νέους φίλους και θα δεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό να φουσκώνει. Πρόσεξε μόνο! Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με την πώληση, χρειάζεται να εκπαιδευτείς καλά. Η πώληση είναι τέχνη και δεν σηκώνει προχειρότητα και ερασιτεχνισμό. Άκου και μια σπουδαία συμβουλή, όταν θα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις, ξεκίνα από άγνωστους ανθρώπους όχι από γνωστούς.

Ο στόχος σου δεν είναι να σε λυπηθούν για να αγοράσουν, αλλά να τους εξυπηρετήσεις σε μια τους ανάγκη. Οι δικοί σου δεν θα σου «επιτρέψουν» να τους παρουσιάσεις τις υπηρεσίες του προϊόντος ή της υπηρεσίες που τους προσφέρεις. Δεν θα σε αναγνωρίσουν σαν επαγγελματία, αλλά σαν περιστασιακό, που εξ ανάγκης κάνει κάτι.

-του Παναγιώτη Μεταξάτου, καθηγητή Μεθόδου Silva

Σχολιάστε το άρθρο