«ΒΙΟ και Πολιτεία» Παναγιώτης Μεταξάτος

ΜεταξάτοςWho is Who…

• Γεννήθηκε στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου την Κεφαλονιά, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο.

• Σπούδασε Οικονομικά και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το 1985 ολοκλήρωσε έναν κύκλο σπουδών στην Ατομική Ψυχολογία. Το 1995 πήρε το Doctora του στον Ψυχοπροσανατολισμό από το Ινστιτούτο Ψυχοπροσανατολισμού, για τις μελέτες του στο E.S.P.

• Έχει διδάξει ψυχολογία πωλήσεων σε αναγνωρισμένες σχολές Μάνατζμεντ- Μάρκετινγκ.

• Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, βουλγάρικα και σύντομα στα τούρκικα.

• Είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος σε τρεις μεγάλους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα (ΧΑΡΛΕΝΙΚ Α.Ε. Arlekin Bell, ΑΙΝΟΣ Ε.Π.Ε., ΑΛΚΥΩΝ Ο.Ε.).

• Από το 1984 εκδίδει με τη σύζυγο του το περιοδικό «ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΕΑ», το οποίο απευθύνεται κυρίως στους χιλιάδες αποφοίτους της Μεθόδου Silva.

• Είναι ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κεφαλονιά.

• Το 1977 παρακολούθησε για πρώτη φορά το σεμινάριο της Μεθόδου Silva και για πέντε χρόνια ήταν πρόεδρος του Συλλόγου (Club Αποφοίτων).

• Το 1985 εκπαιδεύτηκαν ο ίδιος και η σύζυγός του στο Λαρέντο του Τέξας από τον ίδιο τον Jose Silva σαν παρουσιαστές της Μεθόδου.

• Είναι από τους πιο πολυβραβευμένους παρουσιαστές της Μεθόδου σ’ όλο τον κόσμο κερδίζοντας τρεις φορές το President Cup, τη μεγαλύτερη διάκριση μεταξύ των παρουσιαστών και δύο φορές το World Cup. Έχει επίσης τιμηθεί για τις υπηρεσίες του προς τους αποφοίτους με το Special Achievement Award.

• Το 1992 διοργάνωσε με τη σύζυγο του στο Ζάππειο Μέγαρο το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Η Δύναμη του Νου» στην Αθήνα με συμμετοχή των Jose Silva, Uri Geller, Cleave Baxter, Robert Stone.

• Το 1994 δημιούργησε το πρόγραμμα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής για σωματική και πνευματική αποτοξίνωση σ’ ένα όμορφο κτήμα 300 στρεμμάτων που έχει στην Κριτονού Κεφαλονιάς (www.kritonou.gr).

• Το 2001 ίδρυσε με τη σύζυγο του το παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο ΚΡΙΤΟΝΟΥ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του οποίου είναι πρόεδρος.

• Έχει δημιουργήσει τρία διήμερα σεμινάρια τα οποία διδάσκει.

• Έχει οργανώσει από το 1984 την ομάδα ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ όπου αποτελείται από 100 απόφοιτους της Μεθόδου Silva εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν με αποστολή πνευματικής ενέργειας εξ’ αποστάσεως άτομα που έχουν ανάγκη.

• Μετέχει με τη σύζυγο του στο 15μελές Ακαδημαϊκό Συμβούλιο της Μεθόδου Silva.

• Είναι ακόμη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων και από το 2006 αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό FORUM για τον Αγροτουρισμό (Agro Tour Net).

• Είναι Αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ μίας μη κερδοσκοπικής επιχείρησης για τον Αγροτουρισμό.

• Είναι πρόεδρος της Ενώσεως Αγροτουρισμού Ιονίων Νήσων και το 2008 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων.

• Από το 2003 είναι συμβεβλημένος και πιστοποιείται από την ΒΙΟΕΛΛΑΣ, για την παραγωγή έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιολάδου, το οποίο κυκλοφορεί στην τοπική αγορά με το όνομα «ΚΡΙΤΟΝΟΥ». Το πρώτο εμφιαλωμένο πιστοποιημένο βιολογικό ελαιόλαδο στην Κεφαλονιά.

• Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Βαγενά και έχουν 4 παιδιά 28, 27, 23 και 15 ετών.

Ε.Κ. Οι δραστηριότητες σας είναι πολλές. Εκτός των άλλων είστε αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, πρόεδρος της Ενώσεως Αγροτουρισμού Ιονίων Νήσων, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων. Τι είναι ο αγροτουρισμός και πώς ακριβώς λειτουργεί στην χώρα μας;

Π.Μ. Ο αγροτουρισμός εμπεριέχει μια φιλοσοφία και στάση ζωής, που είναι αυτή του αγροτουριστικού επιχειρηματία που συνήθως δεν είναι αγρότης, αλλά αστός που γυρίζει στον τόπο του για να ανακαινίσει το πατρικό του, το παραδοσιακό του λιοτρίβι, το μύλο ή το κτήμα του και να υποδεχτεί τον επισκέπτη σαν παλιό φίλο.

Θέλει να του δείξει τα φυσικά μονοπάτια μέσα στο δάσος, τα φαράγγια, τ’ απόκρυφα λιμανάκια, τα μικρά ξωκλήσια, τα απομονωμένα χωριά. Να του δείξει την τοπική πανίδα και χλωρίδα, να τον κάνει κοινωνό σε δραστηριότητες άγνωστες σ’ αυτόν, όπως η καζανιά του τσίπουρου, το πάτημα των σταφυλιών ή το μάζεμα της ελιάς και η τυροκομία. Θέλει ακόμα να του προσφέρει παραδοσιακές γεύσεις αυθεντικές, όπως ευτυχώς ακόμα διατηρούνται σε πολλές περιοχές και να του δείξει με ποιο τρόπο διασκεδάζει μέσα από παραδοσιακά μουσικά ακούσματα, χορούς και πανηγύρια. Αυτή η φιλοσοφία υπαγορεύει προσεκτικές και μεθοδευμένες ενέργειες για να μπορεί να υπάρχει μία ισόρροπη ανάπτυξη τουριστική, μαζί με την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αναλλοίωτου, αλλά και την τοπική κοινωνία ευχαριστημένη, αφού θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά σ’ όλα αυτά. Ο αγροτουριστικός επιχειρηματίας, απαλλαγμένος από την ανάγκη συμπίεσης του κόστους, προτιμά τα τοπικά προϊόντα και όλοι είναι ικανοποιημένοι. Ο παραγωγός, γιατί πουλά στον τόπο του τα προϊόντα του και σε καλές τιμές. Ο επισκέπτης γιατί επιτέλους έχει την ποιότητα που θέλει και που του λείπει στην καθημερινότητα του, αλλά και ο ίδιος ο επιχειρηματίας, γιατί καταφέρνει να πετύχει την ικανοποίηση του πελάτη του, πράγμα που σημαίνει συνέχεια στη δραστηριότητά του. Η τοπική κοινωνία απορροφά όλο το τουριστικό προϊόν και όχι μόνο ένα μέρος του. Έτσι, δεν έχει πλέον την ανάγκη τεράστιων μαζικών μετακινήσεων ανθρώπων, οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο του και πολλαπλώς επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Λιγότεροι και καλύτεροι» είναι το νέο μοντέλο τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να επενδύσουμε στη σχέση με τον επισκέπτη, που αισθάνεται φιλικά μαζί μας, αναπτύσσει δεσμούς συναισθηματικούς και με την πρώτη ευκαιρία ξαναέρχεται και φέρνει και τους φίλους του. Σήμερα, ο αγροτουρίστας ξοδεύει 3 φορές περισσότερα χρήματα από τους άλλους τουρίστες, αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 20% το χρόνο και πολύ σύντομα θα καταγραφεί και ένα ακόμα όφελος: αυτός ο τουρίστας φεύγοντας παίρνει μαζί του ό,τι μπορεί από τοπικά προϊόντα και αν του είναι εύκολο να τα προμηθευτεί και στην πατρίδα του, είναι βέβαιο πως θα τα προτιμήσει. Για να προσελκύσουμε αυτόν τον τουρίστα χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να στραφούμε στην ποιότητα, γιατί αγροτουρισμός σημαίνει ποιότητα και… δεν αρμέγει ο τουρίστας τη γελάδα και μετά κοιμάται στον αχυρώνα.

Ε.Κ. Πώς καθορίζεται αυτό το θέμα της ποιότητας;

Π.Μ. Όταν μιλάμε για ποιότητα δυστυχώς την καταλαβαίνουμε ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο του. Γι’ αυτό χρειάζεται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίσει την ποιότητα χωρίς όμως να στραγγαλίζει τον μικρό επιχειρηματία, αυτόν που συνήθως δυσκολεύεται να προσαρμοσθεί στη διαδικασία της γραφειοκρατίας. Η αγροτουριστική επιχείρηση στην πραγματικότητα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία μπορεί, εκτός της οικογένειας, να εργάζονται και δυο τρεις άλλοι ακόμη, συνήθως συγγενείς, συγχωριανοί ή φίλοι. Η αγροτουριστική επιχείρηση είναι ως επί το πλείστον ανοιχτή όλο το χρόνο. Έτσι η ύπαιθρος δεν νεκρώνει το μισό χρόνο και ο ντόπιος εργαζόμενος δεν μεταναστεύει. Ο αγροτουρισμός αποδεικνύεται ότι θα μπορούσε να γίνει το τοπικό «εργαλείο» ανάπτυξης της υπαίθρου και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να το εκμεταλλευθεί αυτό θετικά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ν’ ανταποκριθεί με τη σειρά της στην ποιότητα που επαγγέλλεται ο αγροτουρισμός. Δεν είναι δυνατόν να παρέχει ιδανικές υπηρεσίες η αγροτουριστική επιχείρηση και λίγα μέτρα απ’ έξω ο δήμος να έχει σωρό τα σκουπίδια ή, όπως συνήθως συμβαίνει στην επαρχία, όπου υπάρχει φαράγγι ή ελεύθερο οικόπεδο να υπάρχει και μια μικρή χωματερή. Η χώρα μας είναι ιδανικός τόπος από τον Έβρο μέχρι τα Κύθηρα και από την Καστοριά μέχρι την Γαύδο για αγροτουρισμό και τουρισμό υπαίθρου. Έχει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για επισκέψεις όλο το χρόνο. Έχει πρωτογενή παραγωγή, που ευτυχώς ακόμα είναι σε οικογενειακό επίπεδο τουλάχιστον στην ύπαιθρο. Πάνω απ’ όλα όμως έχει το ταμπεραμέντο του Έλληνα, που «πετάει τη σκούφια του» για γλέντι και καλοπέραση και αυτά θέλει να τα μοιράζεται και με τους άλλους. Γι αυτό λέμε ΟΧΙ στο μαζικό, αλλά απρόσωπο τουρισμό που ισοπεδώνει τα πάντα. Λέμε ΝΑΙ στην εμπειρία του επισκέπτη και αυτήν την εμπειρία μπορούμε να την κάνουμε αξέχαστη. Η Ελλάδα είναι λοιπόν αγροτουριστικός προορισμός, αρκεί να μην αλλοι-ωθεί ο χαρακτήρας της αγροτουριστικής επιχείρησης.

Ε.Κ. Τι εννοείτε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της αγροτουριστικής επιχείρησης;

Π.Μ. Δυστυχώς, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, φοβόμαστε ότι διάφορα «αρπακτικά» θα θελήσουν να επωφεληθούν του παγκόσμιου ρεύματος προς τον αγροτουρισμό και θα θελήσουν να τον μαζικοποιήσουν. Έχει «βαπτιστεί» τουριστική επιχείρηση στην Αταλάντη σαν αγροτουριστική, με 1.600 ξενοδοχειακές κλίνες, 3 γήπεδα γκολφ κ.λπ. Η αγροτουριστική επιχείρηση είναι οικογενειακή επιχείρηση, συνήθως μικρής έκτασης, γιατί αυτό σημαίνει αγροτουρισμός. Ο τουρίστας βιώνει μαζί με τον ιδιοκτήτη, τον αυθεντικό τρόπο που ζει ο δεύτερος.

Ε.Κ. Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχετε συναντήσει στον μέχρι τώρα αγώνα σας για την προβολή και την καθιέρωση του αγροτουρισμού;

Π.Μ. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχουμε μέχρι τώρα συναντήσει, είναι καταρχήν η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να συνομιλήσει μαζί μας. Έχουμε κάνει οκτώ αιτήσεις για συνάντηση χωρίς να μας απαντήσουν σε καμία. Επιπλέον είμαστε ακάλυπτοι νομοθετικά, αφού δεν υπάρχει νομολογία σχετικά με την αγροτουριστική δραστηριότητα. Για παράδειγμα: για να προσφέρουμε μία τυρόπιτα που φτιάχνει η γιαγιά στον επισκέπτη μας, χρειαζόμαστε άδεια εργαστηρίου παραγωγής πιττών, αλλιώς είμαστε παράνομοι.

Ε.Κ. Τι είδους ανθρώπους προσελκύει ο αγροτουρισμός;

Π.Μ. Προσελκύει αστούς κατά 80%, νέους από 25-45 ετών, διευθυντικά ή ανώτερα στελέχη οργανισμών ή επιχειρήσεων που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Η ΑΜΚΕ ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ έχει συσταθεί από επιχειρηματίες του αγροτουρισμού από όλη την Ελλάδα, χωρίς ακαδημαϊκούς (αλλά με επιστήμονες), χωρίς δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς μελετητές, χωρίς συμβούλους, με στόχους μεταξύ άλλων:

1. Αύξηση της ζήτησης του αγροτουρισμού.

2. Συνεργασίες και συνεργατισμό επιχειρηματιών (συλλογική δράση).

3. Υποστήριξη επίλυσης προβλημάτων αγροτουρισμού.

4. Οριοθέτηση των αντικειμένων του αγροτουρισμού.

5. Ανταλλαγή εμπειριών επιχειρηματιών και μεταφορά τεχνογνωσίας.

6. Υποστήριξη τεκμηρίωσης και συμβολή στην επεξεργασία θεμάτων.

7. Διαμόρφωση προδιαγραφών και πιστοποίησής τους.

Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, προσδιόρισε ως επιχείρηση αγροτουρισμού την επιχείρηση που έχει ή λειτουργεί ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω δραστηριότητες: 1. Παραδοσιακοί ξενώνες, 2. Ταβέρνες με τοπική γαστρονομία, 3. Εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, 4. Επισκέψιμα αγροκτήματα και 5. Δραστηριότητες (περίπατοι, ιππασία, μαθήματα μαγειρικής, πανηγύρια, εκδηλώσεις κ.λπ.) και έχει ισχυρή σύνδεση με την τοπική κοινωνία και γη.

Ε.Κ. Πως ξεκίνησε το κέντρο Κριτονού; Λειτουργεί σαν αγροτουριστική μονάδα;

Π.Μ. Το κέντρο εναλλακτικών διακοπών Κριτονού ξεκίνησε το 1994, από την παρακίνηση των φίλων που καλούσαμε τα καλοκαίρια στο κτήμα μας στην Κεφαλονιά. Περνάγαμε τόσο ωραία που τελικά αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου, να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία και με άλλους φίλους που θα μας επισκέπτονταν.

ΒΑΛΣΑΜΑΤΑΤελικά, η Κριτονού εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κέντρο πνευματικής και σωματικής αποτοξίνωσης και αναγέννησης. Σπουδαίες προσωπικότητες της New Age έχουν έλθει στην Κριτονού για να ξεκουραστούν ή για να διδάξουν. Από τους πιο γνωστούς είναι οι: Deepack Chopra, Jose Silva, Bob Stone, Burt Goldman, David Furlong, John Neat. Στην Κριτονού ζούμε με φυσικό τρόπο, παράγουμε οι ίδιοι τις βιολογικές τροφές, τις οποίες μαγειρεύουμε με παραδοσιακό τρόπο και με το καταπληκτικό extra παρθένο ελαιόλαδό μας στον ξυλόφουρνό μας και χαλαρώνουμε, ακούμε μουσική, χορεύουμε, κολυμπάμε σε ένα ιδιωτικό λιμάνι, αφού διασχίσουμε το πανέμορφο σκεπαστό φαράγγι μας. Τα βράδια κάτω από τα αστέρια στο πέτρινο, ανοικτό θέατρό μας, φιλοσοφούμε και ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Η δήλωση ενός φίλου για το πώς πέρασε τις διακοπές του κοντά μας, πιστεύουμε αντικατοπτρίζει το τι νοιώθουν αυτοί που μας επισκέπτονται: «Ξυπόλητη σκέψη και αναγέννηση των αισθήσεων». Αυτό είναι η Κριτονού. Κάθε χειμώνα ανυπομονούμε να έρθει το καλοκαίρι για να ξανασυναντήσουμε τους φίλους μας και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε εγκαταστάσεις για όλο το χρόνο.

Ε.Κ. Ποια είναι η εμπειρία σας σαν παραγωγός βιολογικού λαδιού;

Π.Μ. Η νοθεία στο λάδι είναι μεγάλη και δυστυχώς ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να την εντοπίσει. Έτσι δεν μπορεί να εκτιμήσει τη διαφορά που καλείται να πληρώσει για ένα βιολογικό πιστοποιημένο ελαιόλαδο. Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν ακατάλληλα ελαιόλαδα, διαφορετικά θα επέλεγαν τα βιολογικά, αφού η γεύση τους είναι καλύτερη και είναι και πιο υγιεινά. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στην Μπολόνια της Ιταλίας, διαπίστωσα ότι τα ελληνικά βιολογικά λάδια δεν συγκρίνονται ποιοτικά με τα ιταλικά και τα ισπανικά. Είναι πολύ ανώτερα. Είναι κρίμα το ελληνικό λάδι να εξάγεται στην Ιταλία χύμα και να το εισάγουμε στη συνέχεια τυποποιημένο, επειδή το κράτος δεν δίνει ανάλογες ευκαιρίες στους Έλληνες παραγωγούς.

Ε.Κ. Εκτός από αυτές τις δραστηριότητές σας, αυτό που κυρίως σας χαρακτηρίζει είναι η πολύχρονη ενασχόλησή σας με τη Μέθοδο Σίλβα. Πόσα χρόνια ασχολείσθε με τη Μέθοδο και ποιες είναι οι αρχές της;

Π.Μ. Με την Μέθοδο Σίλβα ασχολούμαι από το 1978. Τότε ήταν που παρακολούθησα το πρώτο σεμινάριο που άλλαξε τη ζωή μου. Θεωρώ την ανακάλυψη του Jose Silva, το ότι δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργεί με συνείδηση σε χαμηλότερη εγκεφαλική συχνότητα, μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές πληροφορίες για τον σύγχρονο άνθρωπο. Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για το είδος της ζωής που ζει και την πραγματικότητα που παράγει, τότε μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να κάνει τα όνειρα του πράξη. Ο Jose Silva μετά από πολύχρονη έρευνα κατάφερε να δημιουργήσει νοητικές ασκήσεις, με τις οποίες μπορεί ο καθένας να προγραμματίσει το μυαλό του και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής του: υγεία-σχέσεις-χρήματα-οικογένεια-εργασία κ.λπ. Η Μέθοδος διδάσκεται σε 131 χώρες και 60 πανεπιστήμια, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, γι’ αυτήν έχουν γραφεί πάνω από 100 βιβλία με περισσότερες από 10.000.000 πωλήσεις και την έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Εγώ με τη γυναίκα μου Μαριάννα είμαστε υπεύθυνοι για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Αλβανία, όπου την έχουμε διδάξει σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Ε.Κ. Χρειάζεται πολύ εξάσκηση για να έχει κάποιος αποτέλεσμα;

Π.Μ. Κάποιος που παρακολουθεί τα σεμινάριά μας και εφαρμόζει τις τεχνικές στην καθημερινότητά του, αλλάζει τη ζωή του προς το καλύτερο από τις πρώτες κιόλας ώρες, γιατί αρχίζει να βλέπει πιο αισιόδοξα τα πράγματα. Αλλά και γιατί αισθάνεται τα οφέλη της χαλάρωσης από τις ασκήσεις που κάνει.

Ε.Κ. Πώς μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα γι’ αυτή την Μέθοδο;

Π.Μ. Μπορεί εύκολα μέσω internet στο www.silva.gr ή διαβάζοντας κάποιο από τα δέκα βιβλία που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Κριτονού. Μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τις δύο πρώτες ώρες του σεμιναρίου κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στην αίθουσα της Μεθόδου, Ιπποκράτους 10, 2ος όροφος (Μετρό Πανεπιστημίου) στις 6μ.μ-8μ.μ. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εγγυημένα.

Ε.Κ. Υπάρχουν καταξιωμένες δημοφιλείς προσωπικότητες μεταξύ των μαθητών σας;

Π.Μ. Μεταξύ των αποφοίτων της μεθόδου υπάρχουν διάσημοι συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, γιατροί, επιστήμονες, που έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια.

Ε.Κ. Έχετε γνωρίσει από κοντά τον Jose Silva; Πώς ήταν σαν άνθρωπός;

Π.Μ. Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα, όχι μόνο γιατί συνεργαστήκαμε, αλλά και γιατί τίμησε την οικογένεια μου πολλές φορές, φιλοξενώντας μας στο σπίτι του, όπως και εκείνος έχει φιλοξενηθεί αντίστοιχα στο δικό μου. Ήταν μια ιδιοφυία, η ανακάλυψη του άλλαξε τις αντιλήψεις της επιστήμης για τον εγκέφαλο, το νου και τη συνείδηση.

Ε.Κ. Οικονομική κρίση και ελληνική πραγματικότητα. Πώς βλέπετε να εξελισσόμαστε με αυτά τα πρόσφατα δεδομένα;

Π.Μ. Θεωρώ ότι παρασυρθήκαμε σε μεγάλο βαθμό από έναν «φανταχτερό» τρόπο ζωής και αφήσαμε τις πραγματικές αξίες της ζωής να ατονήσουν. Δώσαμε μεγάλη σημασία στη γρήγορη οικονομική επιτυχία με κάθε τρόπο και δεν τη συνδέσαμε με τις πραγματικές -ουσιαστικές μας ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες και των άλλων ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε την επιτυχία αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει και ισορροπία σε αυτά που κάνουμε, με αυτά που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Παράγουμε πολλά σκουπίδια κάθε είδους. Είναι απαραίτητο να ξεφορτωθούμε αρκετά από αυτά, με πρώτο από όλα, όλες αυτές τις άχρηστες πληροφορίες που γεμίζει το μυαλό μας η τηλεόραση και τα διάφορα έντυπα ή ΜΜΕ.

Τα επόμενα χρόνια λοιπόν να «νοικοκυρευτούμε». Να αναπροσαρμόσουμε τους στόχους μας, να αναζητήσουμε συμμαχίες με άλλους σαν εμάς, να δουλέψουμε με περισσότερη σύνεση και με βάση ερωτήματα όπως: Το χρειάζομαι αυτό; Αξίζει τον κόπο; Λύνει κάποιο πρόβλημα; Βοηθά και άλλους εκτός από εμένα; Είναι καλό για τον πλανήτη; Ως άνθρωπος αισιόδοξος βλέπω πολύ θετικά αποτελέσματα για όσους αντιμετωπίσουν την κρίση με βάση τα προηγούμενα. Για μένα δεν υπάρχει «άσχημος καιρός», αλλά ακατάλληλα ρούχα.

Ε.Κ. Τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από τον κόσμο σήμερα κατά την γνώμη σας;

Π.Μ. Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε μια έκρηξη στον τομέα των πληροφοριών. Μέχρι τώρα είχαμε εκπαιδευτεί να συγκεντρώνουμε, να αναλύουμε, να συγκρίνουμε και να αξιολογούμε τις πληροφορίες. Αυτός είναι ένας γραμμικός τρόπος αριστεροεγκεφαλικός- λογικός. Δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία στη γνώση. Η μάθηση έγινε αυτοσκοπός και γεμίσαμε πτυχιούχους και γνώστες πάσης φύσεως, αλλά ανίκανους να λύσουν προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται με τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ και οι περιοριστικές αντιλήψεις που είχαμε την αποθάρρυναν μέχρι τώρα. Χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας να παράγουν πληροφορίες – λύσεις και πραγματικότητα, και όχι να τη διαχειρίζονται. Ο άνθρωπος είναι απαραίτητο να δει τον εαυτό του σαν ένα τέλειο δημιούργημα και τότε θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν τέτοιο. Όσο εστιαζόμαστε στα προβλήματα εγκλωβιζόμαστε μέσα σε αυτά. Είναι σαν τον ποδηλάτη που βλέπει μια λακκούβα στο δρόμο και άθελά του οδηγεί το ποδήλατό του μέσα σε αυτήν. Για να αποφύγει την λακκούβα πρέπει να κοιτάξει έξω από αυτήν. Χρειάζεται να δούμε έξω από τα «προβλήματα», να αναζητήσουμε καινοτόμες, πρωτοποριακές λύσεις και τρόπους και αυτό μόνο η ανάπτυξη της φαντασίας μπορεί να μας το δώσει, και η χρησιμοποίηση του απεριόριστου δυναμικού του ίδιου μας του νου. Σαν πνευματικά όντα που είμαστε έχουμε μέσα μας τις απαντήσεις και τις δυνατότητες για όλα όσα βιώνουμε σε αυτή την διάσταση. Νομίζω ότι η αναγνώριση του πνευματικού μας εαυτού έχει πρωταρχική σημασία, γιατί τότε «ο δρόμος προς την πνευματική μας ολοκλήρωση» είναι το μοναδικό συγκλονιστικό ταξίδι που νομοτελειακά θα κάνουμε στη ζωή μας. Επιτέλους, η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι οι πνευματικές δυνατότητες του ανθρώπου εξελίσσονται τόσο, που στην επόμενη εξελικτική φάση της ζωής στον πλανήτη ο ανθρώπινος νους θα έχει θεϊκές δυνατότητες.

Ε.Κ. Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου στα πνευματικά καλέσματά σας;

Π.Μ. Παραμένουμε πάντα οι πρώτοι σε προσέλευση (αριθμό) ατόμων που θα ήθελαν να μάθουν με τι τρόπο η ζωή τους θα γίνει περισσότερο γεμάτη, ανεξάρτητη και με ουσιαστικό ενδιαφέρον. Εμένα όμως με συγκινεί όχι τόσο, πόσοι με ακούν, αλλά ποιοι. Έχω συνειδητοποιήσει μετά από τριάντα χρόνια πνευματικών αναζητήσεων, ότι «όταν κάποιος είναι έτοιμος να τραγουδήσει, τότε θα βρει ένα τραγούδι» διαφορετικά, απλά προβάλει δικαιολογίες.

Ε.Κ. Έχετε κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορες μεγάλες προσωπικότητες; Θα θέλατε να αναφέρετε μερικές; Ποια σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Π.Μ. Ήμουν μέχρι τώρα πολύ τυχερός στη ζωή μου, γιατί όχι μόνο γνώρισα, αλλά και συνεργάστηκα αρκετά με μεγάλες προσωπικότητες. Ένας από αυτούς ήταν ο Ζακ Υβ Κουστώ του οποίου έχω εκδώσει τα έργα στα ελληνικά, ο Χοσέ Σίλβα, με τον οποίο από το 1984 έως το 2000 είχα μια πολύ κοντινή σχέση που στην κυριολεξία σημάδεψε θετικά τη ζωή μου. Ο Uri Geller, ο μεγάλος ψυχιστής με τον οποίο από το 1992 όταν πρωτογνωριστήκαμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο, όπου είχαμε διοργανώσει στο Ζάππειο Μέγαρο και ήταν καλεσμένος μας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, επικοινωνούμε συνέχεια. Έχω εκδώσει βιβλία του και έχουμε παρουσιάσει μαζί το σεμινάριο «Η Δύναμη Του Νου» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2004. Ο Deepack Chopra, ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας, επιστήμονας – καθηγητής πανεπιστημίου, Ενδοκρινολόγος, ο επονομαζόμενος γκουρού της αγάπης, είναι μια σημαντική προσωπικότητα. Μαζί διοργανώσαμε τον Μάιο του 2000 το σεμινάριο «Ο Δρόμος Της Αγάπης» στην Ε.Ε.Δ.Ε. Το ίδιο καλοκαίρι φιλοξενήσαμε τον ίδιο και την οικογένεια του στην Κριτονού για μια εβδομάδα. Ο Chopra ήθελε μάλιστα να κάνει την Κριτονού παγκόσμιο κέντρο του, αλλά η επίθεση στους δίδυμους Πύργους το 2001 του άλλαξε τα σχέδια. Άλλες σημαντικές συναντήσεις ήταν ο Burt Golman, ο Bob Stone και ο David Furlong συγγραφείς και δάσκαλοι των οποίων έχω εκδώσει τα βιβλία και έχω διοργανώσει τα σεμινάρια. Ας μην ξεχάσω τον Κώστα Φωτεινό καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και ιδρυτή του Καφενείου -Σχολείου, κοντά στον οποίο μαθήτευσα επί 4 χρόνια. Τον Cristian Barnard γνωστό καρδιοχειρούργο, όταν τον έκανε επίτιμο δημότη στα Φάρσα της Κεφαλονιάς ο φίλος μου Άγγελος Μπενετάτος και όλο το βράδυ μιλούσαμε για τον Χοσέ Σίλβα που γνώριζε. Και άφησα για το τέλος έναν άνθρωπο που πραγματικά έχει αγγίξει την καρδιά μας με το μέγεθος της ψυχής του, τον συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά, τον οποίο γνωρίζω από το 1984 και θεωρώ πολύ μεγάλη προσωπικότητα.

-συνέντευξη στη Ειρήνη Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο