Περιορισμός στον υδράργυρο από 140 χώρες

Σε συμφωνία για τον περιορισμό της χρήσης υδραργύρου κατέληξαν, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, περίπου 140 χώρες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η δεσμευτική συμφωνία αποσκοπεί στη σταδιακή απόσυρση πολλών προϊόντων με υδράργυρο, τα οποία είχαν μέχρι τώρα ευρεία χρήση, όπως είναι τα θερμόμετρα και κάποιοι λαμπτήρες, καθώς και στη μείωση των εκπομπών από μονάδες παραγωγής ενέργειας και βιομηχανίες τσιμέντου.

υδράργυροςΜιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος της UNEP δήλωσε ότι η συμφωνία έχει ως στόχο «να αρχίσει να απαλλάσσει τον κόσμο από ένα μέταλλο το οποίο είναι γνωστό ότι βλάπτει την υγεία».

Η Σύμβαση Μιναμάτα για τον Υδράργυρο, η οποία παίρνει το όνομά της από την πόλη της Ιαπωνίας όπου τον 20ό αιώνα δηλητηριάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας βιομηχανικών αποβλήτων με υδράργυρο, θα τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Θα υπογραφεί τον Οκτώβριο, στη Μιναμάτα, προς τιμήν των θυμάτων και των επιζώντων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εν λόγω Σύμβαση δεν οδηγεί σε πλήρη απαγόρευση του υδραργύρου στα ορυχεία, τα οποία αποτελούν πλέον και τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από το τοξικό μέταλλο.

Στις αρχές του μήνα, η UNEP έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη ρύπανση από υδράργυρο, εντοπίζοντας αύξηση των εκπομπών της τοξικής ουσίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, κυρίως λόγω της εξορυκτικής-μεταλλευτικής δραστηριότητας μικρής κλίμακας και της καύσης άνθρακα.

Το βαρύ μέταλλο βρίσκεται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ εύκολα εξαερώνεται και διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Εκλύεται στο περιβάλλον μέσα από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες, ενώ χρησιμοποιείται και ως βοηθητικό μέσο για την εξαγωγή χρυσού από άλλα μέταλλα.

Από τη στιγμή που απελευθερώνεται, κυκλοφορεί στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τους έμβιους οργανισμούς για πολύ καιρό, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο της αρχικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «ο υδράργυρος είναι άκρως τοξικός για την υγεία των ανθρώπων, συνιστώντας ιδιαίτερα απειλή για την ανάπτυξη των εμβρύων και των παιδιών στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η εισπνοή των ατμών υδραργύρου μπορεί να επιφέρει βλάβες στο νευρικό, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, τους πνεύμονες και τα νεφρά, και να αποδειχτεί θανατηφόρα».

Σχολιάστε το άρθρο