Κάθε φορά που αμφισβητούσα την δική μου πραγματικότητα δηλαδή, τι τελικά θεωρούσα ότι αντιλαμβάνομαι, καταλάβαινα και τα όρια της. Με τον ένα ή άλλο τρόπο για να ξεφύγω απ’ αυτήν χρειαζόταν να ονειρευτώ ξανά έξω απ’ αυτήν. Η πραγματικότητά μου τελικά αλλάζει κάθε φορά που «κοιτάζω» έξω από τα όρια σε νέες δυνατότητες σε νέους προορισμούς.
Αν γεννιέται μια νέα πραγματικότητα για μένα μέσα από την σκέψη μου και τα οράματά μου, το ίδιο προφανώς συμβαίνει και με σας.
Με άλλα λόγια όλοι εμείς δημιουργούμε πραγματικότητα, αλλά τότε χρειάζεται να σκεφθούμε ότι πριν από εμάς μια άλλη «σκέψη» ή συνείδηση ή ευφυΐα ανώτερη ή ό,τι άλλο και όπως αλλιώς θέλετε να το ορίσετε, δημιούργησε την πραγματικότητα μέσα στην οποία βρισκόμαστε κι εμείς, είμαστε μέρος της και προφανώς συνεχίζει να το κάνει διαρκώς.
Όπως παρατήρησε και ο αστροναύτης Edgar Mitchell, όταν γύρισε από το ιστορικό ταξίδι στη σελήνη, καθώς αντίκριζε τη Γη από το διάστημα: «Αυτό το σύμπαν είναι ευφυές. Αυτό το μπλε μαργαριτάρι που βλέπω είναι ένας ζωντανός οργανισμός, το βλέπω ν’ ανασαίνει, να κινείται. Από εδώ πάνω, δεν ξεχωρίζω σύνορα, δεν αισθάνομαι Αμερικάνος, αλλά Γήινος». Εδώ, είναι καλά να θυμηθούμε ότι ο Σωκράτης 2.500 χρόνια πριν είχε κάνει την ίδια παρατήρηση λέγοντας: «Δεν είμαι Αθηναίος πολίτης, δεν είμαι Έλληνας, είμαι κόσμιος», δηλαδή πολίτης του κόσμου.
Η συνείδηση λοιπόν είναι το ουσιαστικό και η ύλη γεννιέται από αυτήν. Όταν αλλάζουμε αντίληψη, άποψη, γνώμη αλλάζουμε το περιβάλλον. Αν δεχθούμε ότι είμαστε δημιουργικά αιώνια πλάσματα με απεριόριστες δυνατότητες, πραγματικότητας που εκδηλώνεται σε φυσική εμπειρία, τότε αλλάζουν όλα.
Για κάποιον λόγο, οδηγηθήκαμε -ίσως και σκόπιμα από κάποιους- ώστε πολλοί από εμάς, ερμηνεύοντας μέσα από έναν περιοριστικό φακό τα πράγματα, να βλέπουμε αυτό που υπάρχει και όχι αυτό που θα μπορούσε να υπάρξει.
Αντί να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες μας και ν’ αρχίσουμε να ονειρευόμαστε, να περιγράφουμε και να ζητάμε τον κόσμο που θέλουμε, εμείς έχουμε εγκλωβιστεί στις αισθήσεις μας δεχόμενοι αυτό που έχουμε σαν μοναδική μας πραγματικότητα και εκλιπαρούμε μήπως το χάσουμε, γιατί ποτέ δεν καταλάβαμε ότι εμείς το δημιουργήσαμε.
Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της πραγματικότητας μας είναι η εστίαση που είχαμε, της πρόθεσης μας έστω και ασυνείδητης, σ’ ένα μοντέλο που μας εγκλώβισε και έδινε μικροσυγκινήσεις στον εγκέφαλό μας μέσω της απελευθέρωσης ορμονών. Ξέρουν, σήμερα, οι επιστήμονες ότι ο εγκέφαλος (υποθάλαμος) παράγει τα νευροπεπτίδια (ορμόνες που είναι ισχυρά χημικά). Σε πείραμα που έκαναν σε πειραματόζωο τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στις περιοχές του εγκεφάλου του που παράγουν αυτά τα νευροπεπτίδια. Μετά δίδαξαν το πειραματόζωο να πιέζει ένα μοχλό για να τα απελευθερώνει. Το πειραματόζωο πάταγε το μοχλό συνεχώς μέχρι εξάντλησης και κατάρρευσης, αφού προτιμούσε τα νευροπεπτίδια ακόμη και από το φαγητό, το νερό, το σεξ και τον ύπνο.
Αυτό κάνει στο σώμα μας το στρες. Εθιζόμαστε τόσο πολύ στις ορμόνες του στρες, τις κατεχολαμίνες, (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, κορτιζόνη κ.α.), ώστε δεν αφήνουμε τη δουλειά μας ακόμη και όταν δεν μας εξυπηρετεί. Δεν παρατάμε μια σχέση ακόμη και όταν δεν μας ικανοποιεί. Τα ερεθίσματα και οι αντιδράσεις παράγουν τη χημεία που θολώνει τις επιλογές μας, ώσπου δεν έχουμε στο τέλος επιλογές.
Όπως αναφέρει η Dr. Ρert: «Σ’ όλους τους εθισμούς μένουμε κολλημένοι σε παλιά πρότυπα. Κάνουμε επανειλημμένα τις ίδιες σκέψεις και έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Δεν σκεφτόμαστε κάτι καινούργιο».
Το ψυχαγωγικοβιομηχανικό σύμπλεγμα επηρεάζει τη ζωή μας, γιατί χειραγωγεί την επιθυμία και την επιλογή μας σε ό,τι παράγει. Προσέξτε πως σε κάθε δελτίο ειδήσεων, σε κάθε θέαμα ή εκπομπή τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή μέσω Ίντερνετ, σε κάθε περιοδικό, σε κάθε ταινία δημιουργούνται επιθυμίες ν’ αγοράσετε ό,τι διαφημίζουν για να καλύψετε πιθανόν το κενό ή την αδυναμία που νοιώθετε, αισθήματα που μόνο τα προϊόντα γιατρεύουν.
Δισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ και άλλα σπαταλιούνται για να σας κάνουν να προσέξετε όλα αυτά που κάποιοι άλλοι θέλουν να προσέξετε, αφαιρώντας την προσοχή σας από τις δικές σας πραγματικές ανάγκες. Τελικά, δεν είστε σίγουροι τι χρειάζεστε, αφού σας πείθουν ότι έχετε ανάγκη αυτά που παράγουν.
Σας αποσπούν την προσοχή σας όλα αυτά τα ερεθίσματα και χάνετε την εστίαση σας από αυτά που πραγματικά θα θέλατε στη ζωή σας. Ο νους περιπλανιέται παντού, οι σκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη σε γρήγορους ρυθμούς. Κάθε 6- 7 δευτερόλεπτα ο μέσος άνθρωπος έχει μια διαφορετική σκέψη.
Ο εγκέφαλος όμως για να κάνει μια αλλαγή, για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και να σχεδιάσει τον τρόπο για να το αποκτήσει, χρειάζεται εστίαση της σκέψης για τουλάχιστον 30΄΄. Όλες οι σχολές της σύγχρονης ψυχοτεχνολογίας, αλλά και οι παλιές (Yoga ΥΔ κ.α.) στηρίζονται στη νοητική εστίαση. Μαθαίνουν τους ανθρώπους να εστιάζουν σ’ ένα κανάλι υψηλής διορατικότητας, όπου η ενεργειακή πυκνότητα είναι εντονότερη. Δυστυχώς, οι άνθρωποι απογοητεύονται γρήγορα και συνήθως σταματούν στην πρώτη αποτυχημένη τους προσπάθεια, έτσι η εστίαση τους χάνεται και μαζί χάνεται και η ελπίδα να ζήσουν κάτι καλύτερο και ξαναπέφτουν στα αρνητικά τους πρότυπα.
Ο εγκέφαλός μας δέχεται 400δις bytes (ερεθίσματα) το δευτερόλεπτο (έρευνα από το Harvard), αλλά μόνο 2000 από αυτά αντιλαμβανόμαστε συνειδητά. Αυτό το τεράστιο δυναμικό, αυτός ο απίστευτος όγκος πληροφοριών που διαχειρίζεται ο κβαντικός εγκέφαλος μας περιλαμβάνει όλες τις πιθανότητες να υλοποιηθούν οι επιθυμίες και οι στόχοι μας, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχουμε συνειδητή πρόσβαση σ’ αυτό το πεδίο. Και αυτό χρειάζεται εκπαίδευση.
Επί 35 ολόκληρα χρόνια διδάσκω και παρακολουθώ χιλιάδες αποφοίτους των σεμιναρίων της Μεθόδου Silva, μιας Μεθόδου που επιτρέπει την πρόσβαση σ’ αυτό το τεράστιο δυναμικό του νου μέσα από την εστίαση και εξάσκηση που μαθαίνουν οι μαθητές σε ένα Σαββατοκύριακο.
Είναι εκπληκτικό το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μόλις μπορέσουν να μάθουν λίγο να εστιάζουν τη σκέψη τους. Μερικές φορές για τους αμύητους μοιάζει με αδύνατο και φυσικά απίστευτο.
Για αυτό ο Dr. Wayn Dyer, διάσημος ψυχολόγος και συγγραφέας στα περισσότερα βιβλία του τη συστήνει λέγοντας ότι «είναι το ιδανικό εργαλείο για να κάνεις στη ζωή σου τις αλλαγές που θέλεις».
-του Παναγή Μεταξάτου, Καθηγητή Μεθόδου Silva
Σχολιάστε το άρθρο