Προς απαγόρευση αφαίρεσης πτερυγίων του καρχαρία η Ε.Ε.

Ο αριθμός των καρχαριών στη Μεσόγειο έχει τραγικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχιπελάγους, τα πτερύγια καρχαριών είναι σε ζήτηση παγκοσμίως (η σούπα από πτερύγια καρχαρία θεωρείται «λιχουδιά») και έχουν οδηγήσει στην πρακτική του shark finning: να αφαιρούν δηλαδή τα πολύτιμα πτερύγια των καρχαριών και να πετούν το λιγότερο πολύτιμο κουφάρι πίσω στη θάλασσα. Δυστυχώς, μόλις χάσουν οι καρχαρίες τα πτερύγιά τους είναι ανίκανοι να επιζήσουν καθώς πρέπει να κολυμπούν συνεχώς για να μην πνίγουν. Η ζήτηση για τα πτερύγια αυξάνεται κατά 5% το χρόνο, με αποτέλεσμα περισσότεροι καρχαρίες να πιάνονται για αυτόν το λόγο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα πρότεινε την επιβολή καθολικής απαγόρευσης στην αφαίρεση πτερυγίων από καρχαρίες.

Το σχέδιο νόμου της Κομισιόν προβλέπει την απαγόρευση αφαίρεσης πτερυγίων καρχαρία από όλα τα αλιευτικά στα ύδατα της ΕΕ και από τα αλιευτικά που είναι εγγεγραμμένα στο ευρωπαϊκό νηολόγιο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Πολλές χώρες έχουν δικαιώματα αλιείας καρχαριών αρκεί το σώμα και τα πτερύγια του καρχαρία να εκφορτώνονται στο λιμάνι και το συνολικό βάρος των πτερυγίων να μην ξεπερνά το 5% του βάρους των καρχαριών που αλιεύτηκαν. Αυτό ακριβώς το παραθυράκι του νόμου προσπαθεί να κλείσει η Κομισιόν.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται εδώ και πολλά χρόνια για το κενό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι δίνει το περιθώριο στους αλιείς να ξεφορτώνονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό νεκρών καρχαριών στη θάλασσα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχιπελάγους, οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς άλλων ψαριών υπό έλεγχο. Απειλή για τους καρχαρίες αποτελούν επίσης η ρύπανση, οι κλιματικές αλλαγές, η ακούσια σύλληψη κ.α.

 

Σχολιάστε το άρθρο