Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, όταν στην καθομιλουμένη λέμε ότι «σπάει το ρόδι», εννοούμε ότι παύει και η ατυχία. Κι όταν επίσης λέμε, «τους τελευταίους μήνες όλο ατυχίες έχω, ελπίζω με την καινούργια δουλειά που αρχίζω, να σπάσει το… ρόδι», επίσης εννοούμε να αποφύγουμε τις κακοτυχίες. Μπορεί λοιπόν στο Χόλυγουντ να μην ξέρουν τη λαϊκή ρήση μας, όμως, ξαφνικά, μόνο το 2005 οι πωλήσεις συσκευασμένου χυμού ροδιού σημείωσαν αύξηση κατά 300% και έφθασαν τα 500.000 λίτρα την εβδομάδα. Η ίδια αυξητική τάση με γεωμετρικούς ρυθμούς σημειώθηκε και το 2006. Στις ΗΠΑ, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Γουίλ Σμιθ, η Έβα Λονγκόρια (μια από τις πρωταγωνίστριες της σειράς «Απελπισμένες Νοικοκυρές») δεν μπορούν να κάνουν πλέον χωρίς αυτόν τον βαθυκόκκινο χυμό.
Η φύση
Ροδιές συναντά κανείς στην Ελλάδα σχεδόν σ’ όλες τις αυλές. Η Ροδιά στα μέρη μας, είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δένδρο που μερικές φορές βλασταίνει από παντού και μοιάζει πιο πολύ με θάμνο. Δένδρο ή θάμνος, τον μισό χρόνο περνάει ευτελώς απαρατήρητη ενώ τον υπόλοιπο καιρό, μαγνητίζει τα βλέμματα με το χρώμα και την ομορφιά των ανθών και των καρπών της.
Στην αρχή του καλοκαιριού, τα μπουμπούκια της ροδιάς μετατρέπονται σ’ ένα φλογερό πορτοκαλί άνθος, γεμάτο κατακίτρινους στήμονες, που μαγνητίζουν το φως και τα βλέμματα. Με την πάροδο του καλοκαιριού αρχίζει ο καρπός της να κοκκινίζει για να καταλήξει το φθινόπωρο να στολίζει το δένδρο με φωτεινές κοκκινο-πορτοκαλιές μπάλες, θυμίζοντας Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Φωτεινοί κόκκινοι καρποί, γεμάτοι ζουμερούς κόκκινους κόκκους, τόσο κόκκινους που μερικές φορές βάφουν τα χέρια και το στόμα μας όταν τρώμε.
Το στόρυ
Η Ροδιά, όπως και η Συκιά, είναι δένδρο με μακρόχρονη καλλιέργεια και ιερή παράδοση. Αναπαραστάσεις ροδιού συναντάμε συχνά σε ζωγραφική των Ασσυρίων και των Αιγυπτίων. Στους τάφους των τελευταίων βρέθηκαν και ρόδια μαζί με τ’ άλλα αντικείμενα που συνόδευαν τους νεκρούς στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο.
Σήμερα το ρόδι συνδέεται, με την έβδομη μέρα της Δημιουργίας ή την έβδομη των επτά Στυλών της Σοφίας. Το ρόδι ήταν άλλωστε, ο μοναδικός καρπός που επιτρεπόταν να μπει στα Άγια των Αγίων. Επίσης οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά το Πάσχα οβελό από ξύλο ροδιάς.
Στην Ελληνική Μυθολογία έχουμε πολλές αναφορές στην Ροδιά. Ο πιο παλαιός μύθος είναι ίσως αυτός που συνδέει την Ροδιά με τον Ωρίωνα. Ο Ωρίων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς, ήταν ένας πελώριος Γίγας, γιός της Γης και ξακουστός για την ομορφιά του. Ήταν λέει, άξιος κυνηγός και σκότωνε τ’ αγρίμια με χάλκινο ρόπαλο. Σύμφωνα με το Μύθο, ο Ωρίων νυμφεύθηκε την Σίδη, αλλά δεν στάθηκε τυχερός. Η Σίδη παινεύτηκε πως ήταν πιο όμορφη από την Ήρα και για τιμωρία η θεά την έστειλε στον Κάτω κόσμο όπου μεταμορ-φώθηκε σε Ροδιά. Η Σίδη, δηλαδή το Ρόδι, συνδέεται όπως θα δούμε και παρακάτω, με την μνήμη των νεκρών στη σχέση τους με τον κάτω κόσμο.
Σύμφωνα με άλλους μύθους, η Ροδιά φύτρωσε από το αίμα του Ζαγρέα Διονύσου αλλά και του Άδωνη. Επίσης στον τάφο του Πολυνείκη, του γιού του Οιδίποδα φύτρωσε, σύμφωνα με την θέληση των Ερινύων μια Ροδιά, που οι καρποί της έσταζαν αίμα όταν τους άνοιγες.
Ο πιο γνωστός σε όλους μας μύθος, είναι αυτός της «αρπαγής της Περσεφόνης». Η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, πανάρχαιας θεάς της γονιμότητας (Δη-Τη-Μήτρα), αθώα έφηβη παιδούλα, μάζευε με τις φιλενάδες της λουλούδια στους αγρούς. Την είδε ο Πλούτωνας, θεός του κάτω κόσμου, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του.
Με την αρπαγή της Περσεφόνης έπαψε όμως η Δη-Τη-Μήτρα να καρπίζει και οι άνθρωποι δεν είχαν πια να φάνε. Έτσι αναγκάστηκαν οι Θεοί να επέμβουν ώστε να επιστρέψει η Περσεφόνη. Για να την δέσει με τον Άδη όμως ο Πλούτωνας, της δίνει να φάει απ’ το Ρόδι. Από τότε η Περσεφόνη, περνάει κάποιους μήνες στον κάτω κόσμο, την εποχή που ησυχάζει η Φύση, για να γυρίσει μετά φέρνοντας μαζί της τον πλούτο του Πλούτωνα, την γονιμότητα και την πανσπερμία. Σ’ όλους τους λαούς, το κρύψιμο θεών και ηρώων κάτω από τη γη, συνδέεται με λατρευτικούς τύπους βλάστησης και γονιμότητας.
Στην Ελληνική παράδοση η Ροδιά και το Ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας αλλά και του κάτω κόσμου. Έρως και Θάνατος που θα λέγαμε εμείς σήμερα. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους, και την πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.
Συνέχεια των αρχαίων γονιμικών τελετών είναι και τα «πολυσπόρια» που μαγειρεύονται και τρώγονται στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επίσης, όταν εμείς οι Έλληνες, μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, φτιάχνουμε τα «κόλλυβα», αυτά αποτελούνται από βρασμένο στάρι, ανακατεμένο με ζάχαρη και σταφίδες, στολισμένο με κόκκους ροδιού.
Στην υγειά σας
Η εκ νέου «ανακάλυψη» του ροδιού δεν είναι όμως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του star system. Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία αυξήθηκε μπροστά στην απαίτηση για υγιεινή διατροφή και τεκμηριώνεται με κλινικές έρευνες.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
Επίσης εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως ο χυμός του ροδιού μπορεί να έχει σχεδόν τριπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με την ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού.
Η πρακτική κλινική αξία των δεδομένων αυτών, διαφάνηκε από μερικές πρόσφατες έρευνες. Αμερικανοί επιστήμονες, έλεγξαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του χυμού του ροδιού σε καλλιέργειες κυττάρων από ανθρώπινο καρκίνο του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι το απόσταγμα σκότωνε τα καρκινικά αυτά κύτταρα. Στη συνέχεια δοκίμασαν σε πειραματόζωα τη δράση του χυμού από το ρόδι. Σε ποντικούς χορήγησαν κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Σε μια ομάδα ποντικών με καρκίνο προστάτη χορηγούσαν απλά νερό ενώ σε δύο άλλες ομάδες χορηγούσαν διαφορετικές συγκεντρώσεις χυμού ροδιών. Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλή ήταν η συγκέντρωση του χυμού των ροδιών που λάμβαναν τα ποντίκια τόσο πιο υψηλή ήταν η αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου στα ποντίκια που λάμβαναν χυμό ροδιού, έδει-χνε σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα ποντίκια που λάμβαναν νερό όπου ο καρκίνος αναπτυσσόταν ταχέως.
Σε μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Οι ασθένειες αυτές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτων. Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εισηγούνται την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού την ημέρα για την πρόληψη και μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν επίσης ότι, ως πλούσια πηγή φιλικού οξέος, τα ρόδια βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.
Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, έχει αυξηθεί. Διεξάγονται τώρα κλινικές έρευνες που στόχο έχουν να επιβεβαιώσουν σε με-γάλους αριθμούς ανθρώπων τα πρώτα δεδομένα που προέκυψαν.
10+1 μυστικά για το ρόδι
1. Στην ελληνική μυθολογία συμβόλιζε το θάνατο και τη γονιμότητα, αλλά οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ο χυμός του περιέχει μια «συμπυκνωμένη ψυχή» που μπορούσε να χαρίσει την αθανασία.
2. Ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε πως η κατανάλωση ροδιού, απαλλάσσει από το μίσος και το φθόνο.
3. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η Εύα δελέασε τον Αδάμ με ρόδι.
4. Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι το μάσημα σπυριών ροδιού πριν από τη μάχη, τους έκανε αθάνατους.
5. Ο θεός της γεωργίας των Χετταίων ευλογούσε τους πιστούς με σταφύλια, σιτάρι και ρόδια.
6. Οι εσωτερικές μεμβράνες του χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο του δέρματος.
7. Έρευνα έδειξε πως ο χυμός του μπορεί να θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία.
8. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
9. Στο θυρεό της βρετανικής Βασιλικής Ιατρικής Ένωσης υπάρχει ένα ρόδι.
10. H ροδιά φυτρώνει από το Ιράν ως τα Ιμαλάια και καλλιεργείται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους. Στην Καλιφόρνια εισήχθη το 1769 από τους Ισπανούς εποίκους.
11. Τέσσερα ρόδια ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν σε εκσκαφή στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου.
Στα γρήγορα
Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα. Το ρόδι καταπολεμά τις καρδιασθένειες, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, κατεβάζει την πίεση του αίματος, μειώνει τα σημάδια των γηρατειών, αυξάνει τη γονιμότητα, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, εργαστηριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ανέφερε ότι ο νέος σούπερ-καρπός «μοιάζει να δίνει υποσχέσεις» για τον αγώνα κατά των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, των ελκών, του AIDS, του ιού του έρπητα και της στυτικής δυσλειτουργίας. Σε όλο το Λος Άντζελες γιγαντοαφίσες διαφημίζουν το χυμό του ροδιού με το μήνυμα «Αψηφήστε το θάνατο». Το «πομτίνι» – μαρτίνι με ρόδι – είναι μόδα στα πάρτι του Χόλυγουντ και ήταν το επίσημο κοκτέιλ της δεξίωσης μετά την τελετή της απονομής των Όσκαρ του 2005.
Τα ρόδια είναι λοιπόν το μέλλον. Όχι μόνο προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά έχουν και θαυμάσια γεύση και σας κάνουν να ξεχωρίζετε ως οξυδερκής και απαιτητικός καταναλωτής.
Αυτό το ξέρατε;
* Ο χυμός από τους σπόρους του ροδιού είναι καλό αφροδισιακό.
* Τα ρόδια προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.
* Τα ρόδια κάνουν καλό σε όσους εργάζονται πνευματικά.
* Το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού της ροδιάς σκοτώνει την ταινία και τις αμοιβάδες των εντέρων, αφού προηγηθεί αυστηρή δίαιτα.
* Η φλούδα είναι επίσης στυπτική και καταπολεμά τη διάρροια, ακόμη και τη χρόνια δυσεντερία.
* Στυπτικά είναι και τα φύλλα της ροδιάς, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται με πλύσεις για τη λευκόρροια, τη βλεννόρροια, τις αιμορροΐδες.
* Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο και τις πυώδεις αμυγδαλές (γαργάρα).
* Ο χυμός, αναμεμιγμένος με ίση ποσότητα ελαιόλαδου, εξαφανίζει τις κηλίδες του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες.
Σχολιάστε το άρθρο