Συνέντευξη Σοφία Παπαδοπούλου

Η Σοφία Παπαδοπούλου πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής της Επιστήμης της Αγιουρβέδα) και αντιπρόσωπος της εταιρείας Himalaya, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής Αγιουρβεδικών προϊόντων παγκοσμίως, μας μιλάει για την Αγιουρβέδα, την γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και την μητρότητα.

– Τι είναι η Αyurveda και ποιες είναι οι βασικές αρχές της;

– Η λέξη Ayurveda ή Αγιουρβέδα στην ελληνική γλώσσα είναι σύνθετη και αποτελείται από δύο μέρη: Ayus = Ζωή, Ζωτική Δύναμη, Υγεία & Veda = Ολοκληρωμένη Γνώση, Επιστήμη. Με βάση την ετυμολογία της λέξης, η Ayurveda συχνά μεταφράζεται ελεύθερα ως «Επιστήμη της Ζωής» ή «Γνώση της Ζωής». Η επιστήμη, λοιπόν, της Ayurveda είναι ένα Ολιστικό Σύστημα Ιατρικής, αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο ασχολείται με την ίδια τη Ζωή, με την Δημιουργία, με το πώς ξεκίνησε και φτιάχτηκε το Σύμπαν και ο Άνθρωπος. Μας δίνει στοιχεία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, την ιδιοσυγκρασία τους και την κατάσταση των τριών επιπέδων ύπαρξής τους, του Υλικού, του Νοητικού και της Εσώτερης Φύσης τους. Ένα μεγάλο μέρος των αγιουρβεδικών κειμένων αφιερώνεται στην Προληπτική Ιατρική, στο πώς δηλαδή τα άτομα μπορούν να μην αρρωστήσουν, αποδέχοντας την αληθινή τους Φύση και ζώντας σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Εάν βέβαια κάτι δεν πάει καλά και ο άνθρωπος τελικά «αρρωστήσει», η Αγιουρβέδα περιγράφει και τρόπους για το πως θα επέλθει η θεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας.

– Πρόκειται δηλαδή για θεραπεία ή για ένα φιλοσοφικό σύστημα;

– Η Αγιουρβέδα είναι ένα ολιστικό σύστημα υγείας που δεν αποτελεί μόνο ένα παραδοσιακό σύστημα ινδικής (προληπτικής και θεραπευτικής) ιατρικής, αλλά και μια φιλοσοφία ζωής. Από τον ορισμό, εξάλλου, της λέξης Αγιουρβέδα γίνεται κατανοητό ότι μια γεμάτη, δημιουργική ζωή που μας δίνει ικανοποίηση με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια μπορεί να είναι και μια υγιής ζωή.

– Πώς ξεκινά συνήθως μια θεραπεία;

– Η θεραπεία συνήθως ξεκινάει με το να βρούμε την ιδιοσυγκρασία  τον αγιουρβεδικό τύπο (prakriti)  στην ουσία την αναλογία των τριών ενεργειών (vata, pita, kapha) και κατά συνέπεια των πέντε στοιχείων (αιθέρας, αέρας, νερό, φωτιά, γη) που καθορίζουν τις ψυχοσωματικές μας λειτουργίες. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ξέρουμε τις προδιαγραφές, τα συν μας και τα πλην μας, τις τάσεις μας. Στην συνέχεια, βρίσκοντας την vakruti, δηλαδή την αναλογία των ενεργειών στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παίρνουμε στοιχεία της ανισορροπίας της υγείας. Μην ξεχνάμε πως δείκτης υγείας κατά την Αγιουρβέδα αποτελεί το κατά πόσο prakruti = vikruti. Για την εξισορρόπηση των ενεργειών και των στοιχείων υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις σε επίπεδο διατροφής, κίνησης, αναπνοής, καθημερινής  εποχιακής ρουτίνας, τρόπος σκέψης και επίσης εναλλακτικές μέθοδοι, όπως βοτανοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, αγιουρβεδικές τεχνικές (Shiroshara, βασικοί τύποι αγιουρβεδικού μασάζ, Panchakarma, Sweda, Basti, Nasyam κ.α.) χρωμοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και άλλα. Βέβαια σε οξείες καταστάσεις, όπου είναι πιθανό να μην υπάρχει χρόνος για την εύρεση του αγιουρβεδικού τύπου γίνεται ό,τι πρέπει να γίνει για να σωθεί ο ασθενής. Σε χώρες όπου η Αγιουρβέδα αποτελεί επίσημο αναγνωρισμένο ιατρικό σύστημα και υπάρχει η απαραίτητη υποδομή σε κλινικές και νοσοκομεία, προτάσεις ακόμα και σε αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ ευεργετικές. Διαφορετικά, μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο πρόληψης χρόνιων παθήσεων και επικουρικά.

Σοφία Παπαδοπούλου– Πόσα χρόνια ασχολείστε με την Αγιουρβέδα και πώς συναντήσατε την «Επιστήμη της Ζωής»;

– Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Όλα έγιναν με έναν μαγικό τρόπο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά την αποφοίτηση μου από το Α.Π.Θ διορίστηκα ως χημικός στο ΙΕΒ (Εδαφολογικό Ινστιτούτο) απ’ όπου παραιτήθηκα μετά από ενάμισι χρόνο προς έκπληξη όλων, θέλοντας να δώσω διέξοδο στις προσωπικές υπαρξιακές πνευματικές μου ανησυχίες. Έτσι, μετά από μια αλληλουχία καταστάσεων βρέθηκα στους κόλπους της Γιόγκα, της Αγιουρβέδα (Aγιουρβέδα και Γιόγκα θεωρούνται αδελφές επιστήμες) και της Himalaya.

– Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την αντιπροσώπευση της εταιρείας Himalaya;

– Με ενδιέφερε ιδιαίτερα ο χώρος της φυσικής υγείας και ομορφιάς. Έτσι, όταν από το προσωπικό μου κύκλωμα, που «ιατροκρατείται», είχα την σύσταση για την Himalaya, σε συνδυασμό με τις πνευματικές μου ανησυχίες και την αγάπη μου για την Αγιουρβέδα, το «παζλ» συμπληρώθηκε.

Είστε ευχαριστημένη από την ανταπόκριση που έχει η εταιρεία σας στην Ελλάδα;

– Είμαι αρκετά ευχαριστημένη παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Ξεκίνησα πολύ νέα και χρησιμοποίησα όλη μου την ενέργεια και την δύναμη, κάνοντας πολλές προσωπικές θυσίες και θεωρώντας όλη μου την δραστηριότητα περισσότερο στάση ζωής παρά επιχείρηση. «Step by step», χωρίς πυροτεχνήματα, γνωρίζοντας την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας, με υπομονή και πολύ μεράκι προσπάθησα και προσπαθώ, σεβόμενη τα ελληνικά δεδομένα, να εδραιώσω τα προϊόντα της Himalaya Drug Company στην χώρα μας, και έμμεσα να κάνω και την επιστήμη της Ayurveda περισσότερο γνωστή στο ελληνικό κοινό.

– Διατηρείτε πρότυπα αγιουρβεδικά κέντρα στο Κολωνάκι και στη Θεσσαλονίκη. Τι μπορεί κάποιος να συναντήσει σε αυτά;

– Μπορεί κάποιος να γνωρίσει τις βασικές αγιουρβεδικές τεχνικές (Shiroshara, βασικοί τύποι αγιουρβεδικού μασάζ, Panchakarma, Sweda, Basti, Nasyam κ.α.) στην αυθεντική τους υπόσταση και στην συνέχεια, εάν θελήσει, μπορεί να τις διδαχθεί ώστε να τις εφαρμόσει στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικό για τις Εναλλακτικές Παραδοσιακές Θεραπείες που εφαρμόζονται στην χώρα μας, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι ακόμη πλήρως θεσμοθετημένες, να είναι κάποιος καλά και σωστά ενημερωμένος.

– Τι σας έχει προσφέρει η έως τώρα ενασχόλησή σας με την Αγιουρβέδα και τι πιστεύετε ότι μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει στους ανθρώπους γενικότερα;

– Η ενασχόληση μου με την Αγιουρβέδα και την Γιόγκα έχει ενώσει τα κομμάτια του παζλ στην ζωή μου, μου έδωσε και συνεχίζει να μου δίνει στόχους και οράματα, γνώση για το τι είμαι, που πάω, ποιες αρχές διέπουν την ύπαρξη μου, σε τι πλαίσια κινούμαι, οπότε έτσι αναπτύσσεται η κατανόηση και ο καλύτερος έλεγχος της καθημερινότητας. Δεν καταφέρνω βέβαια να κάνω πάντα το σωστό, αλλά τουλάχιστον έχω επίγνωση του τι μου γίνεται, βλέπω τα λάθη μου και προσπαθώ να βελτιωθώ. Είναι ένα ταξίδι για την Ιθάκη….

– Η εταιρεία σας, Ayurveda Hellas, ξεκίνησε και την αντιπροσώπευση των προϊόντων της Αμερικανικής Vitamin Research Products. Τι είδους προϊόντα είναι αυτά;

– Στο διάστημα της εγκυμοσύνης μου, όπως ανέφερα και πριν, είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με την έρευνα, επιλογή και διαδικασία απόκτησης νέων προϊόντων, απαραίτητα για την επιχειρηματική στρατηγική της εταιρίας μας. Με την βοήθεια ειδικών συμβούλων και συνεργατών και με τον σχετικό δυναμισμό και την θαρραλέα ανάληψη του ρίσκου που με διακατέχει, καταφέραμε να αποκτήσουμε την αποκλειστική αντιπροσώπευση της κορυφαίας Αμερικανικής εταιρίας, Vitamin Research Products (VRP), μιας εταιρίας με παγκόσμια φήμη στην έρευνα και παρασκευή προϊόντων για την αντιγήρανση για περισσότερο από 30 χρόνια καθώς και προϊόντων διατροφής και περιποίησης μέσα στα πλαίσια «Φυσική Υγεία και Ομορφιά». Η VRP διαθέτει σήμερα εκατοντάδες εμπορικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα βοτανοθεραπείας, καλλυντικά) που συνδυάζουν φυτικά εκχυλίσματα εξαιρετικής ποιότητας με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία κ.α.

Δεν είναι ανταγωνιστικά με τα προϊόντα της Himalaya. Άλλωστε το βασικό κριτήριο επιλογής τους ήταν να συμπληρωθούν οι ήδη επιτυχημένες προτάσεις της Himalaya σε θέματα υγιούς φροντίδας και περιποίησης. Ένα άλλο κριτήριο, επίσης, ήταν η επιλογή ειδικών προϊόντων «συνθέσεις με ειδικά χαρακτηριστικά», μοναδικά για την ελληνική αγορά, γι’ αυτό και επιλέχθηκε αρχικά περιορισμένος αριθμός από τη σειρά της VRP, η οποία θα αυξηθεί εφόσον υπάρχει η ανάλογη ζήτηση και ανάγκη.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, επιλέξαμε λοιπόν για την ελληνική αγορά VRP προϊόντα βασισμένα σε ειδικές φόρμουλες, εστιασμένες κυρίως στις αρχές της αντιγήρανσης «Healthy Aging», μοναδικά προϊόντα για την αγορά τα οποία επιπλέον συνδυάζονται πολύ καλά με τα προϊόντα της Himalaya.

Δεν είναι αγιουρβεδικά προϊόντα με την έννοια ότι τα προϊόντα αυτά δεν βασίζονται σε παλιές αγιουρβεδικές συνταγές (βέβαια σε κάποια περιέχονται και αγιουρβεδικά βότανα), αλλά είναι απολύτως συμβατά με τις αρχές της Ayurveda, δίνοντας μια ώθηση προς τον τομέα της αντιγήρανσης. Θα διατεθούν σε επιλεγμένα φαρμακεία, βιολογικά καταστήματα και γενικά χώρους φυσικής υγείας, δεδομένου ότι η προώθηση αυτών των προϊόντων απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και συγκεκριμένη προσέγγιση. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε από τα γραφεία μας.

– Τελευταία, γίνατε μητέρα. Πώς συμβιβάσατε την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα με τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις; Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο και τι θα συμβουλεύατε τις αναγνώστριες μας σε σχέση με αυτή την ξεχωριστή περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας;

– Συνήθως από χαρακτήρα ό,τι επιλέγω το κάνω συνειδητά και δίνομαι σε αυτό ψυχή τε και σώματι. Έτσι, λοιπόν, η επιλογή του να γίνω μητέρα ήταν συνειδητή. Ήξερα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστούν οι επαγγελματική μου, που δεν είναι μόνο επαγγελματική, δραστηριότητα και η μητρότητα για αυτό και την ανέβαλα για λόγους υπευθυνότητας. Δικαιώθηκα όσον αφορά τους προβληματισμούς για την σωστή χρονική επιλογή, αλλά δοξάζω καθημερινά τον Θεό για την ευλογία να βιώσω αυτήν την συγκλονιστική εμπειρία, που σίγουρα από την στιγμή που την βιώνεις όλα τα άλλα, όσο σημαντικά και αν είναι, χρωματίζονται διαφορετικά. Η συμβουλή και συνάμα ευχή που θα ήθελα να δώσω στις αναγνώστριες είναι να βιώσουν την μοναδική αυτή εμπειρία, από τη στιγμή που αυτή η επιλογή  σταθμός είναι πολύ συνειδητή και υπεύθυνη, στην πιο κατάλληλη χρονική στιγμή και έχοντας το ζευγάρι όσο το δυνατό πιο «τακτοποιημένη» σχέση. Και βέβαια, κυρίως, θα σύστηνα τον θηλασμό (εγώ θηλάζω μέχρι τώρα που το παιδί είναι 13 μηνών και θα συνεχίσω όσο μπορώ), που είναι επίσης μια συγκλονιστική εμπειρία και το καλύτερο δώρο στην ψυχούλα που μας έρχεται. Ας μην ξεχνάμε, πως ο πλανήτης μας δεν έχει ανάγκη από ψυχές (6 δις πλέον ο πληθυσμός της γης), αλλά από δυνατές και καλές ψυχές που θα συμβάλουν θετικά και δημιουργικά στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται…

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

– Πέρα από την απαραίτητη και αναγκαία προώθηση των προϊόντων τόσο της Himalaya, αλλά κυρίως των νέων προϊόντων της VRP, στόχος μας παραμένει καταρχήν να συνεχίσουμε την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Ayurveda & All» (του οποίου το 1ο πρότυπο τεύχος έχει ήδη εκδοθεί). Κατά δεύτερον, να οργανώσουμε σε μέγιστο βαθμό το πρότυπο εκθεσιακό μας χώρο εφαρμογής των βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών «Ayurcare». Επίσης, να συνεχίσουμε τις εκδόσεις επιστημονικών Αγιουρβεδικών βιβλίων, επιπλέον των ήδη υπαρχόντων («Ayurveda – Η Επιστήμη της Ζωής» του κ. Τσουρουκτσόγλου και «Ayurveda – Η Ιατρική της Φύσης» των κ. Frawley & Ranade και «Ayurveda και Αρωματοθεραπεία») και τέλος να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Εφαρμογής της Επιστήμης της Αγιουρβέδα) και του Ε.Σ.Ε.ΘΕ.Α. (Ελληνικός Σύλλογος Επαγγελματιών Θεραπευτών Ayurveda). Και φυσικά, να είμαστε πάντα έτοιμοι για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το μέλλον.

-Συνέντευξη στην Ειρήνη Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο