Στέβια και σακχαρώδης διαβήτης

στεβια διαβητηςΗ στέβια, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εναλλακτικά φυσικά γλυκαντικά παγκοσμίως, κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι άλλων γλυκαντικών, ιδιαίτερα στην καθημερινότητα όλων όσων επιθυμούν να σταματήσουν την κατανάλωση ζάχαρης χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση.

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης, που με ειδική επεξεργασία λαμβάνονται από τα φύλλα του φυτού και διατίθενται στο εμπόριο, έχουν μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη χωρίς να προκαλούν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η κοινή ζάχαρη.

Σήμερα, οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης (το γλυκαντικό της στέβιας) είναι τόσο η βιομηχανία τροφίμων –ποτών –ζαχαροπλαστικής όσο και ο ιατρικός κλάδος που την προτιμά ως ένα άριστο υποκατάστατο της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών για τους διαβητικούς τύπου 2.

Η στέβια μεταβολίζεται από τον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης σε αντίθεση με τη ζάχαρη και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Δεν περιέχει θερμίδες, δεν περιέχει υδατάνθρακες και έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδενικό γλυκαιμικό φορτίο (G.L.).

Καθώς δεν περιέχει θερμίδες περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών και τη διατήρηση ή μείωση του φυσιολογικού βάρους, σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο του διαβήτη.

Συγκεκριμένες μελέτες σε διαβητικούς, επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση στέβιας (σε δόσεις που ισούνται ή υπερβαίνουν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) δεν προκάλεσε καμία επίδραση στην γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στην γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη αλλά και στα λιπίδια αίματος. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η στέβια είναι το καλύτερο και πιο ασφαλές εναλλακτικό γλυκαντικό για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ασφάλεια

Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση.

Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.

Προσοχή: η στέβια δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή! Να συμβουλεύεστε πάντα το θεράποντα ιατρό.

Σχολιάστε το άρθρο