Στέβια: κάτι παραπάνω από ένα υποκατάστατο της ζάχαρης

H στέβια είναι ένα πράσινο φυλλώδες φυτό της οικογένειας asteraceae, του γένους stevia, του είδους Rebaudiana. Για χρόνια καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Αποτελεί μια καινοτόμο και εναλλακτική καλλιέργεια, τρόφιμο που υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη, αφού είναι πιο γλυκιά και χωρίς καθόλου θερμίδες. Δεκαετίες ερευνών έχουν αποδείξει ότι η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα, αντίθετα από κάποια εμπορικά γλυκαντικά. Η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ότι τοξικολογικά, τα γλυκίδια (στεβιοσίδη, ρεμπαουντιοσίδη κλπ.) του φυτού στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

ΣτέβιαΤα οφέλη της κατανάλωσης στέβιας είναι πολλά. Δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και καθόλου θερμίδες. Είναι 100% φυσική, χωρίς χημικά. Είναι 250 έως 300 φορές γλυκύτερη από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αποτρέπει την πλάκα στα δόντια και δεν επιδρά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Για τα άτομα που υποφέρουν από καντιντίαση είναι ασφαλής, διότι η ζάχαρη είναι η τροφή της κάντιντα. Η στέβια επίσης θεωρείται προληπτικό της τερηδόνας, καρδιοτωνικό, επουλωτικό, περιποιητικό του δέρματος.

Οι μορφές της στέβιας είναι: 1) Φρέσκα φύλλα: έχουν μία ήπια γεύση γλυκόριζας. 2) Αποξηραμένα φύλλα: 10-15 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη. Χρησιμεύουν για τσάι και για παρασκευή υγρών εκχυλισμάτων. 3) Φύλλα κομμένα για τσάι: μικρά φύλλα κοσκινισμένα για την απομάκρυνση των μικρών κλαδιών και άλλων ανεπιθύμητων υλικών. 4) Τριμμένα φύλλα σε μορφή πράσινης σκόνης: Χρησιμοποιούνται σε τσάγια και στη ζαχαροπλαστική, αλλά δεν διαλύονται. Προστίθενται και σε γιαούρτι, χυμούς και σαλάτες.

Επίσης, υπάρχει με τη μορφή υγρών εκχυλισμάτων. Σκούρο: συμπυκνωμένο σιρόπι από αποξηραμένα φύλλα σε βάση νερού και αλκοόλης. Η γλυκύτητα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των κατασκευαστών. Αυτή η μορφή προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη από το φυτό στέβια. Διαυγές: διάλειμμα στεβιοσίδιων σε σκόνη, διαλυμένα σε νερό, αλκοόλη ή γλυκερίνη. Η γλυκύτητα διαφέρει μεταξύ των κατασκευαστών.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων, η οποία κατατάσσει τη στέβια από πλευράς ασφάλειας στην κατηγορία «ακίνδυνο ως τρόφιμο», αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα επισήμως, αφού η μελλοντική τεράστια ζήτηση, θα λύσει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο των Ελλήνων αγροτών, επιφέροντας στη χώρα πλούτο από τις εξαγωγές.

Ο κ. Ζαχοκώστας Κωνσταντίνος, γεωπόνος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας έχει συνδέσει το όνομά του με τα «πρώτα βήματα» στην καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας. Με την οικονομική και εμπορική υποστήριξη της Μορφέας ΜΟΝ ΕΠΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι πειραματισμοί που έγιναν αποδεικνύουν αρκετά ικανοποιητικά ότι, η καλλιέργεια του φυτού Stevia rebaudiana μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού, αφού οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής της Καρδίτσας που κυρίως έγιναν αυτές οι καλλιέργειες είναι ιδανικές. Μάλιστα, ο τρόπος αποξήρανσης που εφευρέθηκε και εφαρμόστηκε από τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Καρδίτσας (Ζαχοκώστας-Χαραλάμπους) αποδεικνύει ότι το παραγόμενο ξηρό προϊόν είναι ασύγκριτα καλύτερο από τις άλλες τρεις μεθόδους που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες. Έτσι, λοιπόν, εκτός από τα σπορεία (παραδοσιακά και float), τα μηχανήματα και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποξήρανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καλλιέργεια της Stevia rebaudiana. Δείγματα της ελληνικής στέβιας θα παρουσιαστούν στη διεθνή έκθεση Biofach στη Γερμανία από την εταιρεία Delfiemo. Το μόνο που απομένει τώρα είναι η έγκριση από την ελληνική πολιτεία.

logo_steviola

Σχολιάστε το άρθρο