Τα «δελφινάκια του Αμβρακικού» δεν ταξιδεύουν πια εδώ

Νεκροταφείο οστράκων ο βυθός του Αμβρακικού προς χάριν βιομηχανιών, αποβλήτων και μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο Αμβρακικός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ ως τόπος με τεράστια οικολογική αξία. Γιατί τότε καταστρέφεται; Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας χρόνια τώρα πετούν ανεξέλεγκτα υγρά και στερεά απόβλητα.

δελφινάκια του ΑμβρακικούΚάτω από τα 35 μέτρα βάθος δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο, ενώ και από το βάθος των 25 μ.το οξυγόνο είναι ελάχιστο, κρούουν τον κώδων του κινδύνου οι επιστήμονες! Τους ακούει κανείς;

Το μεγαλύτερο μέρος του βυθού του Αμβρακικού καλύπτεται από ανοξικές μάζες, εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων που δέχεται καθημερινά και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των οργανικών φορτίων και εξυγίανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μεγάλη επιβάρυνση με οργανικά φορτία προκαλούν και οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες, εξ αιτίας των τροφών που πέφτουν στο βυθό, των αντιβιοτικών και των χημικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καθαρισμό των διχτυών των κλουβών.

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού ασκεί πιέσεις για να παρθούν μέτρα απορρύπανσής του. Αντί όμως για μέτρα απορρύπανσης η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Ηπείρου εισηγείται το διπλασιασμό της δυναμικότητας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από 239 σε 460 τόνους ψάρια.

Ο Σύλλογος έστειλε επιστολή στην Επιτροπή και στην πρόεδρό του κα Τ. Καλογιάννη, όπου αναφέρει ότι σε αυτοψία που έγινε στις 05/09/11 στο βυθό της παράκτιας περιοχής της Λασκάρας, μεταξύ των ιχθυοκαλλιεργειών ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. και ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ, ο βυθός μοιάζει με νεκροταφείο οστράκων, χωρίς καθόλου βλάστηση, θολά νερά με πολλές φερτές ύλες, ενώ επισημαίνει ότι πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ενημερωθεί τόσο η πρόεδρος όσο και τα μέλη της Επιτροπής για τα αποτελέσματα των μελετών των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πατρών.

 

Σχολιάστε το άρθρο