Τα μύδια εμπνέουν θεραπεία για τα ευαίσθητα δόντια

Η φυσική κόλλα που χρησιμοποιούν τα μύδια για να κολλούν στα βράχια θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της ευαισθησίας των δοντιών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τρεις στους τέσσερεις ανθρώπους στο σύγχρονο κόσμο υποφέρουν από πόνο λόγω ευαίσθητων δοντιών, πόνος που εκδηλώνεται κατά την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή αλμυρών τροφίμων και ροφημάτων.

μύδια δόντιαΟυσιαστικά, η ευαισθησία των δοντιών οφείλεται στη διάβρωση του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος της αδαμαντίνης που με τη σειρά της καλύπτει το στρώμα της οδοντίνης. Η διάβρωση της αδαμαντίνης λοιπόν ανοίγει το δρόμο και για τη διάβρωση της οδοντίνης. Τα μύδια ενέπνευσαν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα υλικό που θα μπορούσε να επιδιορθώσει τα χαλασμένα δόντια.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ παρασκεύασαν ένα κολλώδες υλικό –παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα μύδια- που ανάμιξαν με ασβέστιο και φώσφορο. Όταν τοποθέτησαν διαβρωμένα δόντια μέσα σε αυτό το υλικό, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία ανάπλασης της αδαμαντίνης και της οδοντίνης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών Applied Materials & Interfaces.

Σχολιάστε το άρθρο