Κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, αϋπνίες και άλλα τινά δεινά ταλαιπωρούν το 38% του πληθυσμού της Ε.Ε., σύμφωνα με μελέτη. 165 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με κάποια ψυχική ή νευρολογική πάθηση.
Στο άκουσμα της είδησης διαπιστώθηκε το κενό της έρευνας εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιριών. Μόνο το 30% λαμβάνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, με συνέπεια οι ψυχικές παθήσεις να επιβαρύνουν σημαντικά τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία, καθώς οι πάσχοντες οδηγούνται κάποια στιγμή σε αδυναμία να εργαστούν, ενώ πλήττονται και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις, διαπιστώθηκε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Το σοκ της είδησης έδωσε τη σειρά του σε εσπευσμένες, απλοποιημένες, «βολικές» λύσεις και όχι τυχαία στοχευμένες στη χορήγηση φαρμάκων και θεραπειών μέσω φαρμακευτικής αγωγής και μόνο. Το υπερβολικά μεγάλο αυτό ποσοστό δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση. Κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες δεν έχουν συμβάλει στην αύξηση των παθήσεων; Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος; Η ανθυγιεινή διατροφή μας; Η πυρπόληση της ψυχής από την υπερπληροφόρηση, τον ατομικισμό, την απομόνωση, το στρες, τον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν είναι παράγοντες που έχουν «συνεισφέρει» στην ψυχική κακοπάθειά μας; Η αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης, η βελτίωση του περιβάλλοντος και της διατροφής μας δεν θα ήταν η απάντηση για τις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις και όχι τα φάρμακα;
Σχολιάστε το άρθρο