Θηλασμός κατά άσθματος

θηλασμόςΟ θηλασμός των τεσσάρων μηνών ασπίδα για μια ζωή

Σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα έχουν τα βρέφη που έχουν θηλάσει κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στην Ολλανδία.

Περισσότερα από 5.000 παιδιά εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όσα από τα παιδιά δεν είχαν θηλάσει ποτέ αντιμετώπιζαν έναν κίνδυνο αυξημένο κατά 50% να εμφανίσουν επίμονο φλέγμα και 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάζουν τακτικά συριγμό στην αναπνοή. Τα παιδιά αυτά εμφάνιζαν συχνότερα δύσπνοια και ξηρό βήχα κατά τα πρώτα τέσσερα έτη της ζωής τους.

Αντίθετα τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ακολουθήσει αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά τη γέννα παρουσίαζαν τη μικρότερη συχνότητα ασθματικών συμπτωμάτων. Στα παιδιά που λάμβαναν και ξένο γάλα ή στερεά τροφή εκτός από μητρικό γάλα, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθματικών συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες άσθματος μέσω της μείωσης του αριθμού σοβαρών κρυολογημάτων και λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης.

holle_bio_stilltee_7501_5

 

Σχολιάστε το άρθρο