Το θυμάρι ως θεραπευτικό κατά της ακμής

Το θυμάρι εκτός από αγαπημένο μελισσοκομικό φυτό και αρωματικό για την κουζίνα, έχει μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι γνωστή η αντιμικροβιακή και αντισηπτική του δράση, ενώ είναι σπουδαίο αποχρεμπτικό, αγχολυτικό, αντιβηχικό κ.α. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα φυτικά σκευάσματα θυμαριού είναι περισσότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακμής από τις περισσότερες φαρμακευτικές κρέμες που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan ανακάλυψαν ότι το θυμάρι μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, ενώ ταυτόχρονα καταπραΰνει την επιδερμίδα με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το βάμμα θυμαριού έχει μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση από το υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide) – το ενεργό συστατικό στις αντιακνεϊκές κρέμες ή καθαριστικά. Το πρόβλημα με τα προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου είναι συνήθως οι συνέπειες που συνδέονται με αίσθηση καψίματος και ερεθισμού του δέρματος.

Ενώ το θυμάρι, η καλέντουλα και το μύρο (σμύρνα) είναι κοινά βότανα που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά για αντιβακτηριακές πλύσεις του δέρματος, αυτή, όμως, είναι ουσιαστικά η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει την επίδραση του θυμαριού στο βακτήριο που προκαλεί τη λοίμωξη που οδηγεί στην ακμή.

Μια φυσική θεραπεία με βότανα είναι σίγουρα εκπληκτική εναλλακτική λύση για όσους ενδιαφέρονται να αποφύγουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη χρήση σκληρών χημικών ουσιών. Η φύση ξέρει καλύτερα.

Σχολιάστε το άρθρο