Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρηθεί η ποικιλομορφία

… στον αγρό και στη ζωή μας

Άσχετα από ποια κοινωνική και οικονομική θέση κατέχουμε, ο καθένας μας κρατάει ένα κομμάτι της λύσης του προβλήματος. Γιατί ο καθένας μας πάει στην αγορά να ψωνίσει και η επιλογή που θα κάνουμε θα είναι ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω.

ποικιλομορφίαΚαμία κίνηση δεν είναι ασήμαντη, αυτό το έχω βιώσει και το βιώνω πολύ συχνά. Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό που έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι, ότι «η καρδιά ενός ανθρώπου μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο». Το είδα και το έζησα σε αυτά τα τριάντα δύο χρόνια που κουβαλάω σ’ αυτή τη ζωή.

Ο καθένας μας είναι πολύ σημαντικός όπως επίσης και οι κινήσεις μας, όταν γίνονται συνειδητά, έχουν τεράστια αποτελέσματα.

Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, και αλήθεια σας λέω μπορούμε να φτιάξουμε πολλά πράγματα αρκεί να κρατηθούμε από την αισιοδοξία. Ο δρόμος ανοίγει όταν εμείς τον ανοίγουμε.

Καλλιέργησε την τροφή σου ή ένα μέρος της τροφής σου με παραδοσιακούς σπόρους. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά τα προβλήματα είναι για να μας δείχνουν αν έχουμε ξεκάθαρες απόψεις και αποφασιστικότητα.

Η χαρά του να τρως τους δικούς σου καρπούς δεν περιγράφεται. Επίσης το να καλλιεργείς σπόρους που καλλιεργούσε η μητέρα σου, που τους πήρε από τον πατέρα της και αυτός από τον προπάππο σου και ούτω καθεξής, και το να νιώθεις ένας συνεχιστής μιας ιστορίας είναι πολύ μεγάλη δύναμη και έχει μια πρωτόγονη χαρά.

Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν αρώματα, χρώματα, και μνήμες από τους παππούδες μας. Είναι πιο νόστιμες, πιο θρεπτικές. Είναι ένα κομμάτι από την ιστορία μας.

Αγοράζοντας γεωργικά προϊόντα που είναι από ντόπιες ποικιλίες, ενθαρρύνουμε τον αγρότη να συνεχίσει την καλλιέργεια τους. Οι καλλιεγητές παράγουν αυτό που ζητούν οι καταναλωτές. Να ζητάς προϊόντα που είναι από ντόπιες ποικιλίες. Μη ξεχνάς ότι έχεις μέρος της ευθύνης, για εδώ που φτάσαμε, αλλά έχεις και ένα μέρος από τη λύση του προβλήματος. Παραδοσιακές ποικιλίες πουλιούνται σε όλη την Ελλάδα. Αρκεί να είσαι προσεκτικός-ή από τις απομιμήσεις.

Εξερεύνησε το σπίτι όπου γεννήθηκες. Ψάξε τη περιοχή που ζεις, για τις γιαγιάδες και τους παππούδες που κρατάνε ακόμη το δικό τους σπόρο. Θα εντυπωσιαστείς από αυτά που θα βρεις αλλά και από αυτά που δεν θα βρεις. Αν δεν βρεις μη σταματήσεις, ψάξε παραπέρα. Το καλοκαίρι στις διακοπές σου ή στις εξορμήσεις σου σε άλλες περιοχές ψάχνε και για σπόρους. Έτσι αποκτάει άλλη όψη η επίσκεψή σου και ζυμώνεσαι καλύτερα και με τους ανθρώπους της περιοχής.

Τους «καρπούς» σου όποιοι και αν είναι αυτοί, απογοήτευση ή χαρά κάν’ τους ένα γράμμα και στείλε τους στο Πελίτι, έχεις σίγουρα βοηθήσει.

Προτίμησε τα προϊόντα που καλλιεργούνται κοντά στη περιοχή όπου ζεις και την εποχή που ωριμάζουν κανονικά. Έτσι δεν εκβιάζεις τους αγρότες να καλλιεργούν εκτός εποχής. Ενισχύεις τους αγρότες των φτωχών κρατών και βοηθάς στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Προτίμησε προϊόντα που είναι ανομοιόμορφα στο σχήμα, στο μέγεθος και στο χρώμα. Προτίμησε ποικιλίες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στη φύση δεν υπάρχει τίποτα ίδιο, η ποικιλομορφία σημαίνει ισορροπία. Όταν επιβάλουμε ομοιομορφία στην τροφή μας, επιβάλλουμε ομοιομορφία στη σκέψη μας και στη ζωή μας.

Μαγείρεψε την τροφή που τρως, μαγείρεψέ την με τις συνταγές που είχαν οι γονείς σου. Έτσι θα μάθεις για ποικιλίες που είχαν οι γονείς σου και πως τις συντηρούσαν.

Όταν επισκέφτηκα κάποιες περιοχές στα βουνά, είδα ότι οι άνθρωποι ζουν αυτό που εγώ είχα ως όνειρο. Στον κάμπο που η εκμηχάνιση και η εντατική γεωργία ήρθε πολύ νωρίς βρήκα μαύρο καλαμπόκι και πολλούς καλλιεργητές να κρατάνε τους δικούς τους σπόρους. Ό, τι και αν συμβεί, οι ντόπιες ποικιλίες θα βρουν τον τρόπο για ν’ αντεπεξέλθουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή…

Του Παναγιώτη Σαϊνατούδη 

Σχολιάστε το άρθρο