Το διατροφικό πιάτο της Μισέλ Ομπάμα

choose my plate

Σε πιάτο αποφάσισε να μετατρέψει η Μισέλ Ομπάμα τη διατροφική πυραμίδα σε μια προσπάθεια να κάνει τα θέματα της ισορροπημένης διατροφής πιο «λιανά» για τους Αμερικανούς πολίτες.

choose my plateΕπειδή η διατροφική πυραμίδα θεωρήθηκε πολύπλοκη, η πρώτη κυρία της Αμερικής, ανακοίνωσε την μετατροπή της σε πιάτο. Η μορφή του πιάτου θεωρήθηκε πολύ πιο οικεία για τον Αμερικανό καταναλωτή και περισσότερο εύληπτη οπτικά σε σχέση με τη διατροφική πυραμίδα, την οποία συχνά το ευρύ κοινό έβρισκε πολύπλοκη και δυσνόητη (!). Το πιάτο δίνει μια απλή οπτική εικόνα σχετικά με την αναλογία της κάθε ομάδας τροφίμων στην καθημερινή διατροφή.

Η ουσία δεν αλλάζει και η έμφαση της νέας προσέγγισης, δίνεται σε πέντε κατηγορίες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά με τα λαχανικά και τα φρούτα να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο. Στην καμπάνια γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να  γίνει κατανοητό το μήνυμα από τους γονείς, με στόχο να βελτιωθεί η διατροφή της νέας γενιάς, αφού η παχυσαρκία θεωρείται ένα από τα νούμερο ένα προβλήματα υγείας στην Αμερική. Το πιάτο, αλλά και συμβουλές διατροφής και αναλύσεις μπορεί κανείς να δει στο www.choosemyplate.gov

Σχολιάστε το άρθρο