Το καυσαέριο αυξάνει την κακή χοληστερόλη

Αμερικάνικη έρευνα αποκαλύπτει ότι η εισπνοή καυσαερίων προκαλεί αλλαγή της «καλής» χοληστερίνης σε «κακή» στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί άλλα συστατικά της οξείδωσης, την πρόωρη βλάβη των κυττάρων και του ιστού, προκαλώντας φλεγμονές που οδηγούν σε σκλήρυνση των αρτηριών.

καυσαέριο χοληστερόληΤα πειράματα των ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Χέσους Αράουχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος Άντζελες (UCLA), έγιναν σε ποντίκια, τα οποία έβαζαν για λίγες ώρες καθημερινά μπροστά σε εξατμίσεις ντίζελ.

Ύστερα από δύο εβδομάδες έκθεσης των ζώων στις εξατμίσεις των οχημάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές στην λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), («καλή» χοληστερόλη) η οποία έχανε τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, με συνέπεια να συμβάλει και αυτή πλέον στο φράξιμο των αρτηριών, όπως η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) («κακή» χοληστερόλη).

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που παράγουν οι εξατμίσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, μετά από δύο εβδομάδες έκθεσης στη ρύπανση, τα πειραματόζωα είχαν οξειδωτικές βλάβες στο αίμα και το συκώτι τους, οι οποίες μάλιστα δεν αποκαταστάθηκαν όταν τα ποντίκια ανέπνευσαν ξανά καθαρό αέρα.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την «μεταμόρφωση» της χοληστερόλης σε παράγοντα οξείδωσης και αθηρωμάτωσης, με συνέπεια τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, τις οποίες μπορεί να φράξει.

Σχολιάστε το άρθρο