Το μεταλλαγμένο ψάρι τρώει το φυσικό

μεταλλαγμένο ψάριΚέρδισε τη μάχη στις ΗΠΑ ο μεταλλαγμένος σολομός της Aqua Bounty Technology, ο οποίος πήρε τελικά την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με το πόρισμα ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν θέτει περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Ο «FrankenFish», όπως λέγεται ο σολομός, θα έχει μια θέση στα ράφια των αμερικάνικων σουπερμάρκετ και είναι το πρώτο μεταλλαγμένο μέλος του ζωικού βασιλείου που κρίνεται ασφαλές για κατανάλωση, ενώ δεν προβλέπεται ειδική σήμανση γι αυτό.

Στην απόφαση αντιτάχθηκε η αντιπροσωπεία των βουλευτών και γερουσιαστών της Πολιτείας της Αλάσκα, ενώ αντέδρασαν επίσης, ενώσεις καταναλωτών, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και αλιείς. Δυστυχώς, οι ενστάσεις τους δεν εισακούστηκαν.

Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τα συμβατικά ψάρια και απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από τον φυσικό σολομό. Οι ειδικοί και οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι ο «FrankenFish» θα εξαντλήσει τις πηγές τροφής του σολομού και ότι οι διασταυρώσεις και οι επιμολύνσεις είναι σίγουρες αφού μόνο 95% των σολομών αυτών έχει στειρωθεί, με το 5% να θέτει κίνδυνο διασταυρώσεων με το φυσικό είδος αν ο μεταλλαγμένος σολομός διαφύγει. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ακόμα και για τον μελλοντικό αφανισμό του άγριου σολομού εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

Η απόφαση αργά ή γρήγορα αναμένεται να  πυροδοτήσει αντίστοιχες εξελίξεις και στην Ευρώπη.

Σχολιάστε το άρθρο