Το πρόχειρο φαγητό κατά την εγκυμοσύνη δημιουργεί εξάρτηση στα παιδιά

Έρευνα Αυστραλών ερευνητών υποδηλώνει ότι οι έγκυες γυναίκες που τρώνε πρόχειρα φαγητά μπορεί να βλάπτουν τα αγέννητα παιδιά τους, διότι προκαλούνται αλλαγές στην ανάπτυξη του μονοπατιού του εθισμού στον εγκέφαλό τους. Οι αλλαγές αυτές κάνουν τα μωρά λιγότερο ευαίσθητα στις ενδορφίνες – τις οπιοειδείς ουσίες που απελευθερώνονται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο ή όταν πονάμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα ευεξίας ή αναλγησίας αντιστοίχως.

Καταστάσεις κατά τις οποίες παράγονται ενδορφίνες είναι, μεταξύ άλλων, η γυμναστική, ο ενθουσιασμός, ο έρωτας, ο οργασμός, η κατανάλωση πικάντικων ή νόστιμων φαγητών, και φυσικά ο πόνος. Η μειωμένη ευαισθησία των μωρών στις ενδορφίνες σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες πρόχειρων φαγητών για να αισθανθούν ευεξία.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο εθισμός στα πρόχειρα φαγητά είναι αληθινή εξάρτηση», δήλωσε ο δρ. Τζέραλντ Βάισμαν, εκδότης στην «Επιθεώρηση της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας» (The FASEB Journal) όπου δημοσιεύεται η νέα έρευνα.

«Τα πρόχειρα φαγητά ενεργοποιούν τους ίδιους χημικούς μηχανισμούς με το όπιο, τη μορφίνη ή την ηρωίνη. Δυστυχώς, τα πρόχειρα φαγητά κατά την εγκυμοσύνη μετατρέπουν τα παιδιά σε “πρεζόνια” των junk food», πρόσθεσε ο δρ Βάισμαν, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Langoneτου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το πρόχειρο φαγητό

εγκυμοσύνηΟι ερευνητές από την Αυστραλία, με επικεφαλής την δρα Μπέβερλι Μύλχαουσλερ, ερευνήτρια της μητρικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, εξέτασαν τα νεογνά δύο ομάδων αρουραίων. Η μία ομάδα των τρωκτικών τρεφόταν φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ η άλλη με πρόχειρα φαγητά του ανθρώπου.

Μετά τον απογαλακτισμό των νεογνών, οι ερευνητές άρχισαν να τους χορηγούν καθημερινά έναν αναστολέα των υποδοχέων των οπιοειδών, για να δουν εάν ο αποκλεισμός της παραγωγής οπιοειδών θα επηρέαζε την πρόσληψη τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, όπως κατά κανόνα είναι τα πρόχειρα φαγητά.

Ο αναστολέας των υποδοχέων των οπιοειδών ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικός στα τρωκτικά που είχαν υπερεκτεθεί σε πρόχειρα φαγητά εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους.

Έτσι, τα τρωκτικά αυτά περιόρισαν την κατανάλωση τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, εμφανώς λιγότερο απ’ ό,τι τα άλλα, που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοια τρόφιμα κατά την ενδομήτριο ζωή και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή τους.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι το μονοπάτι των οπιοειδών στον εγκέφαλο της πρώτης ομάδας των νεαρών τρωκτικών είχε αλλοιωθεί εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους.

«Το εύρημα αυτό ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού, για να προστατεύσουν τα μωρά τους», δήλωσε η δρ Μύλχαουσλερ.

Πηγή: healthliving.gr

Σχολιάστε το άρθρο