Το τοξικό τεφλόν είναι ακόμα εδώ

Το τεφλόν που ήρθε από τον Αμερική το 1950 από την εταιρεία DuPont, θεωρήθηκε μια από τις πιο επαναστατικές πατέντες του προηγούμενου αιώνα και βρίσκεται παντού γύρω μας, αφού αποτελεί την επίστρωση των αντικολλητικών σκευών που χρησιμοποιούμε στις κουζίνες μας, αλλά και πολλών άλλων προϊόντων.

Το τεφλόν, παρασκευάζεται από μια συνθετική χημική ουσία το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ ή PFOA. Το PFOA είναι τοξικό και γνωστό καρκινογόνο και ανανιχνεύτηκε στο αίμα του 98% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αντίθετα, δεν έχει ανιχνευθεί, σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, στο αίμα πληθυσμών της Αφρικής ή της Ασίας σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Το τεφλόν υιοθετήθηκε από τη Δύση χωρίς κανένα δισταγμό, γιατί διευκόλυνε την καθημερινή ζωή. Βρίσκεται σχεδόν παντού γύρω μας, παραμένει στο περιβάλλον και εισέρχεται στον οργανισμό μας. Βρίσκεται στα μαγειρικά σκεύη, τα έπιπλα, τα χαλιά, τις τσάντες το φαγητό. Η έκθεση σε αυτό το υλικό έχει σχετιστεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και ουρικού οξέως, καρδιοπάθειες, ηπατικές βλάβες, προβλήματα του θυρεοειδούς, νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο του νεφρού, προστάτη κ.α.

τεφλόνΟι καταγγελίες και οι μηνύσεις στην DuPont για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που συνδέονται με τα προϊόντα τους δεν έχουν προς το παρόν «ταρακουνήσει» κανέναν ιθύνοντα. Η εταιρεία δεν αναγνωρίζει καμιά ευθύνη και αποκρύπτει από το κοινό δυσάρεστα στοιχεία. Οι αμερικάνικη νομοθεσία –και όχι μόνο- δεν είναι άλλο παρά φιλική σε σχέση με την ασφάλεια των προϊόντων της εταιρείας. Πρόκειται άλλωστε για μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες χημικών στον κόσμο.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με το τεφλόν είναι να το βγάλουμε από τη ζωή μας όσο αυτό είναι δυνατόν. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα αντικολλητικά σκεύη, τις ανθεκτικές χάρτινες συσκευασίες (π.χ. περιτυλίγματα χάμπουργκερ), τα υφάσματα που δεν λεκιάζουν ή δεν τσαλακώνονται κτλ. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο ατσάλι ή μαντέμι για τα μαγειρικά σκεύη μας ή σκεύη επιστρωμένα με κεραμικό τιτάνιο ή επισμαλτωμένα με πορσελάνη.

Σχολιάστε το άρθρο