Τοξικά φύκια και όχι μεταξωτές κορδέλες σε Γαλλία και Κίνα

Αυτά τα φύκια δεν είναι σίγουρα μεταξωτές κορδέλες. Ο λόγος για τα δηλητηριώδη φύκια που ξεβράστηκαν και φέτος στις παραλίες της Βρετάνης στη Γαλλία. Το φετινό καυτό καλοκαίρι «ανέδειξε» σε όλο το μεγαλείο το πρόβλημα των τοξικών φυκιών, που κατά κάποιο τρόπο απέκρυπταν οι αρχές. Φύκια που ξεβράζονται από τη θάλασσα και σαπίζουν στις πολλές και μεγάλες παραλίες της Βρετάνης είναι τόσο μολυσμένα από τα αζωτούχα λιπάσματα των αγροτών που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για ανθρώπους και ζώα.

Τυχαία, ο Βίνσεντ Πετί έπεσε με το άλογό του μέσα σε μια τρύπα γεμάτη σαπισμένα φύκια. Το άλογο πέθανε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ ο ίδιος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε το πρόβλημα. Τα φύκια που σαπίζουν στις ακτές είναι δηλητηριασμένα από τα φυσικά και χημικά λιπάσματα της αγροτικής παραγωγής, τα οποία έχουν μολύνει γη, ποτάμια και θάλασσες. Μέσα στο νερό τα φύκια είναι ακίνδυνα, όταν ξεβράζονται όμως στις ακτές σαπίζουν και μέσα τους παγιδεύουν τα επικίνδυνα αέρια.

Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες ακτές του κόσμου και ιδιαίτερα σε αυτές της Κίνας. Οι αρχές έχουν πολλές φορές να καθαρίσουν τις ακτές, αλλά αυτά πολλαπλασιάζονται. 30 αγριογούρουνα βρέθηκαν πρόσφατα νεκρά σε ακτές της βορειοδυτικής Γαλλίας, τα οποία σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις δηλητηριάστηκαν από τα νιτρικά οξέα που υπάρχουν στα λιπάσματα και που μέσω της βροχής πέφτουν στη θάλασσα και μολύνουν τα φύκια. Το φαινόμενο έχει πλήξει τον τουρισμό στις περιοχές και ταυτόχρονα έχει εγείρει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Σχολιάστε το άρθρο