Βασιλικός Πολτός – Μύθος ή πραγματικότητα;

Αλήθεια είναι ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού υπερδιαφημίστηκαν, φέρνοντάς τον έτσι πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Αλήθεια επίσης είναι ότι πολλοί θεραπεύθηκαν από αρρώστιες και ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που βελτίωσαν την υγεία τους. Ακόμα και προληπτικά πολλοί χρήστες του,  έχουν να λένε για την ακμαιότητά τους.

Tι είναι όμως ο Βασιλικός Πολτός; Βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Η γεύση του είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο.

Και η σύνθεσή του; Ένας μέσος όρος των συστατικών του βασιλικού πολτού είναι : υγρασία 67% – πρωτεΐνες 15,5%- σάκχαρα 12,5% – λιπαρές ουσίες 4% -τέφρα 1%.   Αυτό όμως  που δίνει  τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες.   Συγκεκριμένα σε κάθε 1 γραμμάριο περιέχονται Β1 θειαμίνη 3,9 mg – Β2 ριβοφλαβίνη 26,5 mg – Β3 νιασίνη 84 mg- Β5 παντοθενικό οξύ 186 mg – Β6 πυριδοξίνη 2,4 mg – Β7 ινοσιτόλη 100 mg –  B8 βιοτίνη 1,7 mg –  B9 φολικό οξύ 0,2 mg.  Επίσης σε διάφορες αναλογίες Β12 και C. Αμινοξέα 30 ειδών. Μεταλλικά άλατα: νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, χρώμιο, κάλλιο, νικέλιο. Επίσης, 3% άγνωστους βιοκαταλύτες.

Ποιά η επίδραση του στη βασίλισσα του μελισσιού; Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η βασίλισσα αποκτά διπλάσιο μέγεθος  από  τις  εργάτριες,  ζει  30 φορές περισσότερο χρόνο, γίνεται γόνιμη και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το μέγεθός της!

Βασιλικός ΠολτόςΚαι ποια η επίδραση του στον άνθρωπο; Έχει αποδειχθεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Με την ανανέωση των κυττάρων αναζωογονεί καταβεβλημένους, ταλαιπωρημένους και ηλικιωμένους οργανισμούς. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Ο Βασιλικός Πολτός ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού,  οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει την φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές, αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Πιο συγκεκριμένα: αρτηριοσκλήρωση, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, δερματικά,  σάκχαρο,  καθυστέρηση ανάπτυξης, ουρολοιμώξεις, πίεση, δυσκοιλιότητα, στομαχικές διαταραχές, νευρασθένειες, αϋπνίες, κλιμακτήριο, ατονία, άγχος, στρες, κατάθλιψη…

Τέλος δοσολογία και τι πρέπει να προσέξουμε! Ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Παιδιά μισό κουταλάκι, αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης 3 μήνες ετησίως.  Ο Βασιλικός Πολτός είναι φυσικό προϊόν απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύ του βασιλικού πολτού εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5ο  C (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, αλλοιώνεται από τον αέρα το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Τα καταστήματα προσφέρουν συνήθως καλής ποιότητας βασιλικό προϊόν και σωστά συντηρημένο και σε τιμές από 0,5 έως 1 ευρώ το γραμμάριο. Αν αποφασίσετε ν’ αγοράσετε από κάποιον άγνωστο ή πλανόδιο, βασιλικό πολτό θα πρέπει να σκεφθείτε πολύ.
Βασιλικός Πολτός

Σχολιάστε το άρθρο