Βασίλειο του Μπουτάν: Πλήρης δέσμευση για βιολογική παραγωγή

Μπορεί το βασίλειο του Μπουτάν να είναι μικρό, απομακρυσμένο και άγνωστο στους περισσότερους, ένα κρατίδιο μεταξύ Κίνας και Ινδίας, κάπου στα Ιμαλάια που κρατά με φανατισμό τις παραδόσεις του και δεν επιτρέπει στους τουρίστες να εισέρχονται σε αυτό χωρίς συνοδεία, αλλά τα τελευταία χρόνια οι αρχές προσανατολίζονται στην υιοθέτηση της βιολογικής γεωργίας ως επικρατούσας μεθόδου καλλιέργειας της γης.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Jigmi Y. Thinley, δεσμεύτηκε πολιτικά πριν λίγες ημέρες μέσω της ομιλίας του στη συνδιάσκεψη UNCSD Ρίο +20, ότι θα αναπτύξει τη βιολογική γεωργία, κάνοντας την τη μοναδική γεωργία που εφαρμόζεται στη χώρα. Η απόφαση αυτή βασίζεται στον περιβόητο δείκτη GNH (gross national happiness, ακαθάριστη εθνική ευτυχία). Πρόκειται για ένα δείκτη που σχεδιάστηκε στο Μπουτάν που μετρά την ποιότητα ζωής με ολιστικούς και ψυχολογικούς όρους και θέλει να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε αντίθεση με τον GDP (gross domestic product, ακαθάριστο εθνικό προϊόν)! Φαίνεται πως η βιολογική γεωργία είναι μέρος αυτής της ευτυχίας.

Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν δήλωσε ότι το Βασίλειο του Μπουτάν θα προωθήσει την παγκόσμια κίνηση για την προώθηση της βιολογικής παραγωγής, έτσι ώστε η γεωργία να μην υποβαθμίζει, αλλά να στηρίζει και να συνδράμει τη φύση. Έτσι, το Μπουτάν στοχεύει στο να παράγει 100% αποκλειστικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής, αναπτύσσοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για βιολογικά.

Σχολιάστε το άρθρο