Οι βιολογικές ντομάτες έχουν περισσότερη βιταμίνη C

βιολογικές ντομάτεςΟι βιολογικά καλλιεργημένες ντομάτες είναι περισσότερο θρεπτικές από τις συμβατικές, σύμφωνα με έρευνα Βραζιλιάνων επιστημόνων.

Τα πορίσματα των ερευνητών έδειξαν ότι οι βιολογικές ντομάτες, αν και μικρότερες, έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και περισσότερες φυτικές φαινόλες, μια κατηγορία ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά σε σχέση με τις συμβατικές.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της έρευνας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιοδικό Annals of Internal Medicine και που υποστήριζε ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι επιφορτισμένα με μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών από τα συμβατικά.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ύπαρξη περισσότερων θρεπτικών συστατικών στις βιολογικές ντομάτες, γιατί αυτές καλλιεργούνται σε πιο «στρεσογόνες» συνθήκες. Η απάντηση των φυτών σε αυτές τις συνθήκες είναι η αυξημένη παραγωγή ορισμένων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φαινολών.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ceara στη Βραζιλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One.

Σχολιάστε το άρθρο