Βιοποικιλότητα και γλωσσικός πλούτος πάνε μαζί

«Τα όρια της γλώσσας μου, είναι τα όρια του κόσμου μου», σημείωνε τον προηγούμενο αιώνα, ο Λούντβιχ Βίτγκενσταιν. Νέα ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την πραγματική υπόσταση της ρήσης του. Η παρακμή της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλίας συνδέεται με την απώλεια της βιοποικιλότητας, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 70% των γλωσσών του κόσμου βρέθηκαν στα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Καθώς οι περιοχές αυτές υποβαθμίζονταν περιβαλλοντικά, οι κουλτούρες και οι γλώσσες άρχισαν να χάνονται. Οι βιολόγοι υπολογίζουν ότι σήμερα η απώλεια των ειδών είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από το παρελθόν και ότι το 50 έως 90% των γλωσσών του κόσμου θα εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η αιτία της σύνδεσης βιοποικιλότητας / γλωσσικός πλούτος ακόμα δεν είναι γνωστή στους επιστήμονες. Ενδεχομένως, η βιοποικιλότητα εξελίχθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής πολυμορφίας και αντίστροφα. Πάντως, όπου παρατηρήθηκε απώλεια της βιοποικιλότητας, ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και γλωσσική και πολιτισμική ένδεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Σχολιάστε το άρθρο