Βούτυρο Ghee: κάτι παραπάνω από ένα μαγειρικό λάδι – βουτυρο γκι

Το βούτυρο Ghee (γκι) ή καθαρισμένο ή εξαγνισμένο, είναι ένα κιτρινωπό βούτυρο, που έχει παρασκευαστεί από αργό βρασμό βουτύρου αγελάδας για την αφαίρεση του νερού, της πρωτεΐνης και των σακχάρων του γάλακτος. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και στην καζεΐνη γάλακτος. Λόγω του ότι δεν περιέχει στερεά γάλακτος, είναι πολύ σταθερό και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ιδανικό για μαγείρεμα και το τηγάνισμα και είναι δύσκολο να καεί. Κανένα πιάτο στην Ινδία δεν είναι πλήρες χωρίς την προσθήκη βουτύρου Ghee.

Στην Ινδία, το Ghee χαίρει μεγάλης εκτίμησης εδώ και χιλιάδες χρόνια ως μαγειρικό και φαρμακευτικό λάδι και ως στοιχείο της φιλοσοφίας και της πρακτικής της Αγιουρβέδα.

Το Ghee μαλακώνει τα εσωτερικά όργανα, βοηθά στη χώνεψη και την πέψη, βελτιώνει τη μνήμη και τη νοημοσύνη, αποτοξινώνει και δροσίζει το σώμα για τους Ινδούς. Παραδοσιακά, όσο παλαιότερο το βούτυρο Ghee τόσο περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες έχει. Ένα βούτυρο Ghee 100 ετών στην Ινδία εκτιμάται ιδιαίτερα και μάλιστα πωλείται πολύ ακριβά. Τέτοια Ghee συχνά φυλάσσονται σε ναούς σε μεγάλα δοχεία και συχνά περνούν από τη μια γενιά στην άλλη, με ειδικές διαδικασίες συντήρησης, για να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακο. Τόσο μεγάλη είναι η αξία του στην Ινδία.

Το βουτυρο Ghee θεωρείται σαν μια τροφή μακροζωίας. Αυτό διότι έχει τις αντίθετες ιδιότητες (βαρύ, αργό ελαιώδες, υγρό, πυκνό, μαλακό) της Vata dosha (που στη φιλοσοφία της Αγιουρβέδα συνδέεται με το ελαφρύ, ξηρό και τραχύ και με τη γήρανση).

Στις αγιουρβεδικές θεραπείες, το βουτυρο γκι χρησιμοποιείται και σε θεραπείες για τα μάτια, στο χρόνιο πεπτικό έλκος, στη γαστρίτιδα και σε περιπτώσεις κατακλίσεων των ηλικιωμένων ή αρρώστων. Εφαρμόζεται επίσης σε σπασίματα και μώλωπες. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για όλα τα είδη των εξανθημάτων και των δερματικών προβλημάτων, αλλά και στα εγκαύματα. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, συμβάλλει στην προώθηση της μάθησης και της μνήμης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το Ghee μαλακώνει, ενισχύει, προστατεύει και θρέφει το δέρμα. Μέχρι και πριν μια γενιά πριν, υπήρχαν στους δρόμους της Ινδίας άνδρες που έκαναν Ghee μασάζ. Αργότερα, αυτό αντικαταστάθηκε από άλλα λάδια, γιατί λόγω του ότι είναι πιο ακριβό χρησιμοποιήθηκε κυρίως για εσωτερική χρήση.

Στην Ινδία το βουτυρο γκι χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους. Από τις μητέρες για βρεφικό μασάζ μέχρι και για όσους είναι στις τελευταίες μέρες της ζωής τους και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έλαια για αυτομασάζ.


Σχολιάστε το άρθρο