2025: Ιράν: 1.639 εκτελέσεις το

2025 — GR news

Η κατάσταση στο Ιράν έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των εκτελέσεων να αυξάνεται δραματικά. Το 2025, τουλάχιστον 1.639 άτομα εκτελέστηκαν, σημειώνοντας ρεκόρ από το 1989. Αυτή η αύξηση κατά 68% σε σχέση με το 2024, όταν εκτελέστηκαν 975 άτομα, έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς.

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, 48 γυναίκες βρήκαν τραγικό τέλος, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση των γυναικών στο Ιράν. Οι αρχές της χώρας φαίνεται να εντείνουν τη χρήση της θανατικής ποινής, πιθανώς ως αντίκτυπο της πρόσφατης πολεμικής κατάστασης με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οργάνωση Iran Human Rights έχει καταγγείλει ότι οι εκτελέσεις χρησιμοποιούνται ως εργαλείο καταπίεσης και καταστολής από την Ισλαμική Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος της MKO δήλωσε: “Αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι εκτελέσεις να χρησιμοποιηθούν ακόμη πιο εντατικά ως εργαλείο καταπίεσης και καταστολής.”

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν άμεσες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στο Ιράν. Η αύξηση των εκτελέσεων έρχεται σε μια περίοδο που οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο καθεστώς είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενεργοποίησε το Μέτρο 23 για αποζημιώσεις λόγω ζημιών καλλιεργειών το 2025-2026, με προϋπολογισμό 147 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό των 73.458.409 ευρώ έχει ήδη εγκριθεί για ζημιές το 2025, δείχνοντας την ανάγκη για στήριξη των παραγωγών σε δύσκολες εποχές.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν, καθώς οι συνέπειες των εκτελέσεων και της πολιτικής καταστολής ενδέχεται να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.