Πόσο ασφαλείς είναι οι κυβερνητικές υποδομές στην Ελλάδα; Αυτή η ερώτηση επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την παραβίαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) από χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την Ctrl-Alt-Intel, μια ομάδα ερευνητών κυβερνοαπειλών, οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε 27 λογαριασμούς email του ΓΕΕΘΑ. Αυτή η παραβίαση δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα—οι ίδιοι χάκερ παραβίασαν επίσης πάνω από 170 λογαριασμούς email στην Ουκρανία.
Η έκθεση των δεδομένων στο Διαδίκτυο αποκάλυψε την έκταση της επίθεσης. Αυτός ο τύπος κυβερνοεπίθεσης δεν είναι καινούργιος, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των κρατικών πληροφοριών.
«Αυτή η παραβίαση είναι ένα μικρό σύνολο δραστηριοτήτων σε σχέση με ολόκληρο το οικοσύστημα κατασκοπείας που συνδέεται με τη Ρωσία», δήλωσε ο Μάθιου Φάου, αναλυτής κυβερνοασφάλειας.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας για την προστασία των ανηλίκων. Η εφαρμογή που αναπτύσσεται από τη Scytáles και τη Deutsche Telekom επιτρέπει την επιβεβαίωση ηλικίας μέσω διαβατηρίου ή ταυτότητας.
Ωστόσο, περισσότεροι από 400 ειδικοί έχουν ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής αυτής, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.
Η κατάσταση γύρω από τις κυβερνοεπιθέσεις εξελίσσεται συνεχώς. Οι αρχές στην Ελλάδα και αλλού εργάζονται σκληρά για να ενισχύσουν την ασφάλεια των πληροφοριών τους, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.
Details remain unconfirmed. Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Η ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.