Δύο ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν αμερικανική φρεγάτα στα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Το περιστατικό συνέβη στις 4 Μαΐου 2026 και επιβεβαίωσε τις εντάσεις στην περιοχή.
Η αμερικανική διοίκηση CENTCOM δήλωσε ότι «κανένα πλοίο του αμερικανικού ναυτικού δεν έχει πληγεί». Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Fars ανέφερε ότι η φρεγάτα επιχείρησε να εισέλθει στα Στενά αγνοώντας ιρανικές προειδοποιήσεις.
Η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς το Ιράν έχει προειδοποιήσει τις αμερικανικές δυνάμεις να μην παραβιάζουν τα ύδατά τους. Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν δημοσιεύσει χάρτη που δείχνει την περιοχή υπό τον έλεγχό τους.
Αντίκτυποι:
- Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας τα 113.8 δολάρια ανά βαρέλι.
- Περίπου 20,000 ναυτικοί έχουν εγκλωβιστεί στο Στενό λόγω των αυξημένων εντάσεων.
- Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αύξηση παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 188,000 βαρέλια ημερησίως.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «η ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ είναι στα χέρια μας» και προειδοποίησε πως «εάν υπάρξει παρέμβαση στη διαδικασία, θα πρέπει, δυστυχώς, να αντιμετωπιστεί με βία». Αυτή η δήλωση δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις πιθανές συνέπειες για την περιοχή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «αυτό που θέλουμε πάνω από όλα είναι συντονισμένο άνοιγμα των ελεύθερων διελεύσεων». Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν τα φορτηγά πλοία που έχουν αποκλειστεί από το Στενό του Ορμούζ. Το μέλλον της περιοχής παραμένει αβέβαιο καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς.